Eski büyükelçilerden Erdoğan’a: Ya reform yap ya da istifa et

The Washington Post’ta yayınlanan yazıda Türkiye’de son yaşanan gelişmelerin akla 20’nci yüzyıl totaliterliğinin kan dondurucu klişelerini ve karanlık anlarını hatırlattığı belirtildi.

Eski büyükelçilerden Erdoğan’a: Ya reform yap ya da istifa et

ABD’nin eski Ankara büyükelçileri Mort Abramowitz ve Eric Edelman, otoriterlikle suçladıkları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan reform yapmasını ya da istifa etmesini istedi.

ABD’nin köklü gazetelerinden The Washington Post’ta yayınlanan yazıda Türkiye’de son yaşanan gelişmelerin akla 20’nci yüzyıl totaliterliğinin kan dondurucu klişelerini ve karanlık anlarını hatırlattığı belirtildi.

Türkiye’nin Suriye’deki radikal grupları silahlandırdığı ve desteklediği belirtilen yazıda Türkiye’de gerçekleşen bombalı saldırılara atıfla, “Türkiye alevlendirdiği terörizmin tehlikeli misillemesini yaşıyor” denildi.

‘Türkiye ekonomik durgunluk ve iç savaşa sürükleniyor’

Türkiye’nin ekonomik durgunluk ve iç savaşa sürüklendiği ifade edilen yazıda, “Bu otoriterliğin ve istikrarsızlığın sonuçları Türkiye’nin turizm endüstrisini kötü biçimde etkiliyor ve Türkiye ekonomisinin geleceğinden kaygı duyan pek çok ekonomisti ve yabancı yatırımcıların gözünü korkutuyor” denildi.

‘Demokrasi, Erdoğan’la ilerleyemez’

Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

Açıkçası demokrasi, bundan böyle Erdoğan’la ilerleyemez. AKP’nin başlangıçta vaat ettiği dönüştürücü reformlar temel özgürlüklerin ve yasal hakların sistematik istismarına yol açtı. AKP’nin demokratik olmayan tavrına yol açan askeri nüfuzu ele geçirme çabası, siyasi rakiplerinin önüne konan sahte delillerin yer aldığı davalarla ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki Türkiye, durmadan otoriterliğe ve istikrarsızlığa gömüldü. Hükümetin Türkiye’nin yüksek tirajlı gazetesi de dahil olmak üzere muhalif medya gruplarına el koyması Erdoğan’ın ülkesinin potansiyeline nasıl ihanet ettiğinin yalnızca son göstergesi. ‘Erdoğan ya reform yapmalı ya da istifa etmeli.

Geçen sene AKP ve PKK arasındaki müzakerelerin çökmesi, askeri çatışmayı yeniden canlandırdı.

Güçlü, istikrarlı ve demokratik bir Türkiye’nin mümkün ve elzem olduğuna inanmaya devam edeceğiz. Ama bu, hükümetin bu hedeflere bağlı kalmasını ve kararlı olmasını gerekli kılıyor. Eğer Erdoğan ülkesine daha parlak bir gelecek hazırlamayı hala istiyorsa, ya reform yapmalı ya da istifa etmeli.

Cumhurbaşkanlığı’ndan konuya hızlı cevap 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, makale üzerine sosyal medyadan yanıt verdi.

Kalın twitter’da şu açıklamayı yaptı:

“Kendini sömürge efendisi zanneden iki eski ABD büyükelçisi ‘Erdoğan istifa etsin’ yazmış” diyen Kalın “Türkiye’ye talimat verdiğiniz günler geçti beyler” mesajını paylaştı.

kalınnnn