Eski Başbakan'ın Erdoğan pişmanlığı

Japonya Başbakanı olan Naoto Kan, “Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” dedi.

Eski Başbakan'ın Erdoğan pişmanlığı

Fukuşima’da nükleer santral felaketi yaşandığında Japonya Başbakanı olan Naoto Kan, bundan 5 yıl sonra bir itirafta bulunarak, “Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” dedi.

Japonya’da, 11 Mart 2011’de 9.0 büyüklüğündeki deprem ve onu takiben 20 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan tsunaminin etkisiyle Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki reaktörlerde çatlaklar meydana gelmiş ve radyoaktif sızıntı kilometrelerce alana yayılmıştı.

Uzmanların, Çernobil felaketinin ardından en büyük ikinci nükleer kaza olarak nitelediği bu olayın ardından ise yüz bini aşkın kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmış, 50 milyon kişi bundan etkilenme riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

Öte yandan bu kaza, yeni enerji çözümlerini de tartışmaya açmıştı.

‘Nükleer santrallere sahip olmamak, en güvenilir enerji politikasıdır’

Tüm bunların yol açtığı krize müdahalelerinden dolayı eleştirilince göreve geldikten yaklaşık 14 ay sonra istifa etmiş olan dönemin Japonya Başbakanı Naoto Kan, felakete ilişkin bir belgeselin tanıtımı için geldiği Roma’da DHA’nın sorularını yanıtladı. Röportajda öne çıkan başlıklar şöyle:

‘Nükleer enerji, gelecek yüzyılda var olmamalı’

“Nükleer santrallerin problemleri sadece olası kaza riskleri ile sınırlı da değil” diyen Naoto Kan, “Bunlar tükenmiş yakıt çıkarıyor, yani nükleer atık. Dünyanın hiçbir yerinde bunların güvenli depolanabilmesi için iyi bir çözüm bulunabilmiş değil. Nükleerin en ucuz enerji kaynağı olduğuna dair basmakalıp fikir de alt üst olmuş durumda.

Nükleer güç santrallerinin, ne şimdi ne de sonra hiçbir ekonomik geçerliliğinin olduğunu ya da olacağını düşünmüyorum. Bu teknolojinin, gelecek yüzyılda var olmayacağı ve olmaması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

“Erdoğan’a söylediklerimden pişmanım”

Türkiye’nin nükleer santral planına ilişkin de konuşan Naoto Kan, “Fukuşima kazasından önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir görüşmemde, benim de kalitesinden emin olduğum Japon nükleer teknolojisini kullanmalarını tavsiye etmiştim. Şimdi anladım ki benim bu sözlerim tamamen hataymış. Bunun için pişmanım” ifadelerini kullandı.

Japonya gibi Türkiye’nin de güçlü sismik bir bölgede yer aldığına da dikkat çeken Naoto Kan, “Bunun yanı sıra terör tehdidi tehlikesini de düşünmeli. Mesela 11 Eylül saldırılarını hatırlayalım. Teröristler, bir uçakla Dünya Ticaret Merkezi’ni yerle bir etti. Aynı şeyi bir nükleer santrale de yapabilirler. Bu nedenle nükleer santrallerin yüzde yüz güvenliğinin garanti edilmesi oldukça zordur” ifadelerini kullandı.

3 nükleer santralli Türkiye ‘2023 hedefleri ‘ arasında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 hedefleri arasında 3 nükleer santralli bir Türkiye de olduğunu kaydetmişti.

Erdoğan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na yaptığı bir ziyaret sırasında da Fukuşima nükleer kazasından bahsederken, “Japonya’da bir olay yaşandı diye bütün insanlığı farklı yerlere taşımanın anlamı yok” diyerek, nükleer enerjiyi Türkiye’ye getirme isteğini yinelemişti.

Biri Mersin Akkuyu’ya Rusya’nın, diğeri Sinop’taki İnceburun Yarımadası’na Japonya öncülüğündeki konsorsiyumun gerçekleştireceği olmak üzere Türkiye’de hayata geçirilmesi planlanan iki nükleer santral projesi bulunuyor.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3’üncü santralin nereye yapılacağının henüz belirlenmediğini söylemişti.