Eski Başbakan Çiller'den 'Cemaat' açıklaması

Eski Başbakanlardan Çiller, kendi döneminde "Cemaat"e göz yumulduğu suçlamalarına cevap verdi.

Eski Başbakan Çiller'den 'Cemaat' açıklaması
Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, yazılı açıklama yaparak bazı medya organlarında kendisiyle ilgili olarak döneminde “Cemaat”e göz yumulduğu iddiasıyla ilgili ifade ve beyanların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Çiller’in açıklaması şöyle:

“Son günlerde bazı basın organlarında, Başbakanlığım döneminde Gülen cemaatinin devlet içindeki paralel yapılanmasına göz yumulduğu anlamını taşıyan spekülatif ifade ve beyanlara yer verilmektedir.

Başbakan olarak görev yaptığım dönemde devlet içinde paralel yapılanmaya hiç bir şekilde sıcak bakılmamıştır. Bu çerçevede, cemaate yakın bazı askeri öğrencilerin korunmasına yönelik olarak dönemin Genelkurmay Başkanı’ndan istekte bulunduğum şeklindeki beyanların gerçekle ilgisi yoktur.

Ayrıca, Başbakanlığım sırasındaki Yüksek Askeri Şura toplantılarında alınan kararlara tarafımdan konulmuş herhangi bir şerh bulunmamaktadır. Bu da ordumuz içinde paralel yapılanmaya karşı duruşumuzun somut bir kanıtıdır.

Bu arada, gündeme taşınan konulardan bir diğeri Bank Asya’nın açılışında hazır bulunmam konusudur. O dönemde himmet paralarının kayıt dışı olarak tutulduğuna dair istihbarati bilgiler ulaşmıştır. Bu paraların ülkemizin finans sistemine dahil edilerek, kayıt altına alınmasının gerekliliği dikkate alınarak, bunu sağlayacak bir adım olarak değerlendirilen Bank Asya’nın açılışına katılınmıştır.

Her vatandaşın din ve inanç hürriyeti ile kişisel özgürlüklerine saygılı; ama, devlet içinde paralel yapılanmaya kesinlikle karşı bir yönetim anlayışı ve inancı içinde olduğumuz hususunu saygıdeğer kamuoyu ile paylaşır, saygılarımı sunarım.”