Eski bakandan önemli iddia: Erdoğan Gezi Parkı için kime söz verdi?

Ertuğrul Günay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi Parkı ısrarı için ilginç bir iddiada bulundu.

Eski bakandan önemli iddia: Erdoğan Gezi Parkı için kime söz verdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılacağı tartışmaları devam ediyor. Eski Kültür Bakanı Günay, parkın yerine bina yapım fikrinin, rant konularını takip eden bazı mimar ve müteahhit çevreler tarafından gündeme getirildiğini söyledi.

Eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, parkın yerine bina yapım fikrinin rant konularını takip eden bazı mimar-müteahhit çevreler tarafından Erdoğan’ın aklına sokulduğunu ifade etti. Günay, Erdoğan’ın binanın yapımı için söz verdiğini aktardı.

Günay, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ise kendisine verilen dosyada şartların sağlandığını söyleyip “Ben bu binanın yapılacağını vadetmiştim.” dediğini belirtti.

Gezi protestolarından 6 ay önce Bakanlar Kurulu toplantısında Topçu Kışlası’na karşı çıkması sebebiyle bakanlık görevine son verildiğini öne süren Günay, “Gezi Parkı tartışması, son noktayı koydu. Benim ayrılmamla doğrudan ilgisi var. Görev dönemim içinde Gezi Parkı’nın yapılaşmasına hep karşı çıktım.” diye konuştu.

Beyoğlu’ndaki son yeşil alan

Bir binanın yeniden yapımı için arazide izlerinin belli olması, plan ve krokisinin var olması, malzeme özelliklerinin bilinmesi gerektiğine işaret eden Günay, bu bilgilerden hiçbirinin olmadığını kaydetti. Günay, “1880’de Kirkor Balyan Topçu Kışlası’nı Taksim’e yaptığında bütün çevre, yeşil alan, mezarlık ve korulukmuş. Oysa şimdi bütün çevre yoğun bir yapılaşma içinde. Uçaktan baktığınız zaman Gezi Parkı, Beyoğlu’ndaki son yeşil alan olarak görülüyor.” şeklinde konuştu.

‘Belge ve bulgu yok’

İstanbul Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu eski Başkanı Prof. Mete Tapan da Topçu Kışlası’nın 1939’larda yıkıldığını anlattı. “Orada şimdi 80 yıllık ağaçlar var. Burası yeşil alan” diyen Prof. Tapan, şunları kaydetti: “3194 sayılı kanuna göre yeşil alanın imara açılması için yakınında bir yeşil alan bulunması lazım. Bir binanın yeniden yapılması için elde yeterince belge ve bulgunun olması lazım. Benim dönemimden sonra arkadaşlar yetersiz bulmuş. Şehrin içinde kışla yapılamaz, yapılmamalıdır. Müze mi olacak? Muhtemelen olmayacak. O binanın bir başka amaçla kullanılacağı çok açık. Topçu Kışlası önemli, fakat zamanında yıkılmaması gerekiyordu. Ondan sonra park yapılmış. Taksim ve İstanbul’a meydan kazandırılmış.”