Eski ABD büyükelçisi Ricciardone: Türkiye, El Nusra'yla birlikte çalıştı

Ricciardone, Türkiye’nin El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’yle birlikte çalıştığını söyleyen ilk ABD’li yetkili oldu.

Eski ABD büyükelçisi Ricciardone: Türkiye, El Nusra'yla birlikte çalıştı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Suriye’ye yasadışı geçişleri kontrol altına almamak ve radikal gruplarla işbirliği yapmakla suçlanan Türkiye’nin El Nusra Cephesi’yle birlikte çalıştığını söyledi. Ricciardone, Türkiye’nin El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’yle birlikte çalıştığını söyleyen ilk ABD’li yetkili oldu.

The Telegraph’ın haberine göre, gazetecilerle bir araya gelen ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türk yetkililerin bir yandan Suriye’deki çatışmalara katılan radikal gruplarla birlikte çalışırken diğer yandan da bu gruplara ‘ılımlı’ olmaları için baskı oluşturabileceğini düşündüğü belirtti. Ricciardone,  bu düşüncenin Ankara’yı El Nusra Cephesi ve selefi Ahrar’uş Şam ile birlikte çalışmaya yönlendirdiğini belirterek, Türk yetkilileri ikna edemediğinin de altını çizdi.

“Nihayetinde aynı fikirde olmamaya razı olmaktan başka çaremiz yoktu” diyen Ricciardone, sözlerini şöyle sürdü: “Türkler, dürüstçe söylemek gerekirse bu gruplarla bir süreliğine çalıştı, bunlara bizim birlikte çalışmaya gönüllü olmadığımız El Nusra da dahil.”

Türkiye’nin Suriye’deki çatışmalarda radikal gruplarla işbirliği yaptığı yönündeki iddialar ilk kez Ricciardone tarafından dile getirilmedi. Ancak Ricciardone, Türkiye’ye yönelik bu suçlamaları dile getiren –hali hazırda görevde olmasa da- ilk ABD’li yetkili oldu.

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü Muhtarlar Buluşması’nda “Ne diyorlar? ‘PYD ve YPG DAİŞ’e karşı savaşıyorlar. Ondan dolayı PYD ve YPG’yi destekliyoruz’ diyorlar. Koskoca bir yalan. El Nusra, o da DAİŞ’e karşı savaşıyor. Peki El Nusra’ya niye kötü diyorsunuz? O zaman onun da iyi olması lazım” demişti. Erdoğan’ın bu sözleri de ‘Türkiye El Nusra’yı terör örgütü olarak görmüyor’ yorumlarına neden olmuştu.