Eski ‪Almanya‬ Cumhurbaşkanı: ‪Türkiye‬ silkelenmeli

Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye ile ülkesi arasında diplomatik ilişkilerde gözle görülür bir gerginlik olduğunu belirtti.

Eski ‪Almanya‬ Cumhurbaşkanı: ‪Türkiye‬ silkelenmeli

Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türkiye ile ülkesi arasında diplomatik ilişkilerde gözle görülür bir gerginlik olduğunu belirterek, azınlıkların korunması, basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi alanlarda Türkiye’nin silkelenmesi gerektiğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre Berlin’de bir grup yabancı gazeteci ile bir araya gelen Wulff, Türkiye-Almanya ilişkilerine değinerek “Hissedilir, gözle görülür gergin hava nedeniyle basın üzerinden, buradan oraya önerilerde bulunmayı tercih etmiyorum. Kanımca çok yoğun olarak karşılıklı seyahatlerin gerçekleştirilmek zorunda olduğu, yoğun istişarelerin yapılmasını gerekli kılan, karşılıklı anlayışın geliştirilmek durumunda olduğu bir dönemdeyiz” diye konuştu.

Wulff, “Duygusal olarak işlerin ters gittiğini hissettiğimiz bu dönemde karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmalı. İlişkilere daha verimli bir içerik kazandırmaya dönük ivme sağlamanın önemi arttı” dedi. Wulff, “Türkiye ile ilişkileri yeni bir seviyeye taşımalı, karşılıklı saygı ve karşılıklı güvene dayalı ve aynı göz hizasında ilişkiler geliştirmeliyiz” görüşünü dile getirdi.

Batı’ya entegre olmuş bir Türkiye’nin Batı ile Doğu arasında çok önemli bir köprü olabileceğini, Batı ve Doğu’ya yönelimli bir Türkiye’nin barışı tesis eden bir misyona sahip olabileceğini kaydeden Wulff, “2023 yılında Türkiye 100’üncü yılına girecek. Atatürk Türkiye’yi çağdaşlaşmaya taşıdı, laik bir devlet inşa etti. Ben 2023’de Avrupa’ya daha çok yakınlaşmış bir Türkiye diliyorum. Bu nedenle AB müzakere sürecinde siyasi, yargı fasıllarının açılması yoluyla Türkiye’nin Avrupa’ya daha çok yakınlaştırılmasını istiyorum. Azınlıkların korunması, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü gibi alanlar Türkiye’yi silkelememiz gereken alanlar. Bu alanlar Türkiye’deki arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğunun Avrupa’dan destek beklediği alanlar. Ben Ankara’da mecliste de söyledim. Türkiye İslam ve demokrasinin, İslam ve çoğulculuğun işlediğini, başarılı olduğunu göstermeli. Bu imtihanın başarıyla sonuçlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.