"Esir milletler ancak sosyalizm sayesinde kurtulurlar..."

24 yıl önce Diyarbakır'da JİTEM tarafından katledilen Kürt aydın Musa Anter'i saygıyla anıyoruz.

 
Kürt aydın Musa Anter’i katledilişinin 24. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.
 
20 Eylül 1992 tarihinde JİTEM’in kontragerilla güçleri tarafından Diyarbakır’da katledilen Kürt aydını Apê Musa, memleketin en karanlık dönemlerinde hem gazetecilik yapmış, hem de Kürt ve Türk emekçilerinin ortak kurtuluşu için örgütlü mücadele vermiştir.
 
Musa Anter İleri Yurt gazetesinde yazdığı şiir “Qimil/Kımıl”ın Kürtçe dilinde yazılması nedeniyle 1959 yılında Menderes hükümeti tarafından idam ile yargılandı. Bu olaya karşı Musa Anter’e destek veren 49 Kürt siyasetçisi de gözaltına alındı ve ülkemiz tarihindeki ünlü 49’lar davası ortaya çıktı.
 
Daha sonra 49’lar içerisinde yaşanan ideolojik görüş ayrılıkları sağ ve sol olarak ikiye ayrılmaları ile sonuçlanır. Musa Anter 49’lar içerisinde sol görüşü savunan ve etki eden önemli isimlerden olmuştur.
 
Musa Anter 1960’lı ve 70’li yılların sosyalist bir programa sahip olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) içerisinde örgütlenir. Bu dönemde TİP, Musa Anter ve diğer Kürt siyasetçilerinin ilgiyle izlediği bir sosyalist odak haline gelmiştir. Sonrasında da Musa Anter TİP içerisinde uzun dönem mücadele eden yurtsever ve solcu bir Kürt aydını olmuştur.
 
Ayrıca Kürt dil çalışmalarında önemli üretimlere sahip olan Musa Anter, İstanbul Kürt Enstitüsü’nün de kurucularındandır.
 
Kürt aydını, gazetecisi ve siyasetçisi Apê Musa’nın anısı Türk ve Kürt emekçilerinin ortak kurtuluş mücadelesinde yaşamaya devam ediyor.