Esad'dan erken seçim açıklaması

Esad, halkın istemesi halinde erken seçime gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Esad'dan erken seçim açıklaması

Sputnik’e röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, halkın istemesi halinde erken seçime gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Esad, “Bu (erken seçim düzenlenip düzenlenmeyeceği), insanların ne istediğine ve erken seçim düzenlenmesi yönünde yoğun bir istek olup olmadığına bağlı. Böyle bir istek varsa, bu benim için sorun değil. Doğal olan, belirli muhalif güçlerin değil insanların isteklerine göre hareket etmek” dedi.

Esad ayrıca, devlet başkanının parlamento tarafından belirlenmesi yerine doğrudan halk tarafından seçilmesinin Suriye için ‘en iyisi’ olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bana göre, seçimlerin çeşitli politik güçlerin etkisinden olabildiğince bağımsız olması ve tümüyle halkın düşüncesine dayanması için devlet başkanının halk tarafından seçilmesi en iyi seçenek.”

“Ateşkes iyiden daha iyi”

Suriye lideri, ülkesinde şubattan beri uygulanan ateşkesi ‘iyiden daha iyi’ olarak değerlendirdiğini belirtip, silah bırakmak isteyen her militanı kabul etmeye hazır olduklarını kaydetti.

“Ateşkes görece olarak başarılı oldu, yani pek çok kişinin beklediğinden daha iyi oldu. Zira birçok kişi, ateşkesin çökeceğini düşünüyordu. Diyebilirim ki, ateşkes ‘iyi’ olarak, hatta ‘iyiden biraz daha iyi’ olarak değerlendirilebilir” diyen Esad, şu vurguyu yaptı: “Devlet olarak ortak bir yaklaşımımız var: Durumu normale döndürmek ve Suriye’de daha fazla kan dökülmesini engellemek için silah bırakmaya hazır olan her militanı kabul etmeye hazırız.”

“BM barış gücünün Suriye’ye konuşlanması mantıksız ve imkansız”

BM barış güçlerinin Suriye’ye konuşlanmasının ise ‘mantıksız’ ve ‘imkansız’ olduğunu vurgulayan Esad, bunun nedenlerini şöyle anlattı:

“Bu gerçekçi değil çünkü böyle güçler uluslararası anlaşmalar temelinde devreye girerler. Bu anlaşmaların da ülkelerin onayını alması gerekir. Hangi ülkelerin mi? Bu durumda başka bir ülke yok. Sadece Suriye hükümeti ve bir ülke var. Diğer taraf ise bir ülke değil, bir terör örgütü. BM, bir terör örgütüyle nasıl anlaşma imzalayabilir?”