Esad: Suriye'de barış, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın terörizmi desteklemekten vazgeçmesine bağlı

Şam'da Fransa haber ajansı AFP muhabirine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye'de barışın sağlanmasının Türkiye ve Suudi Arabistan'ın terörizmi desteklemekten ne zaman vazgeçeceği sorusunun cevabına bağlı olduğunu söyledi.

Esad: Suriye'de barış, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın terörizmi desteklemekten vazgeçmesine bağlı

Şam’da Fransa haber ajansı AFP muhabirine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye’de barışın sağlanmasının Türkiye ve Suudi Arabistan’ın terörizmi desteklemekten ne zaman vazgeçeceği sorusunun cevabına bağlı olduğunu söyledi.

Esad, Suriye’ye dışarıdan müdahale olmazsa 1 yıl içerisinde ülkenin teröristlerden temizlenebileceğini, ancak Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden verilen lojistik desteğin ve Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin finansal desteğinin çözümün süresini uzatırken ağır bir faturaya da neden olduğunu ifade etti. Esad, “Ülkenin herhangi bir bölgesini gözden çıkarmayacağız.” dedi.

“Diğer ülkelere giden Suriyeliler anayurtlarına dönmeliler”

Esad, Suriye’de yaşanan insani yardım sorunlarının kaynağında terörizmin neden olduğunu söylerken Suriye devletinin IŞİD’in kontrolündeki Rakka’da dahi memurların maaşlarını ödediğini ve çocuklar için aşı programlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Yaşanan sığınmacı sorunu hakkında konuşan Esad, Avrupa ülkelerine seslenerek teröristlere verdikleri destek ve Suriye’ye uygulanan yaptırımlar nedeniyle sığınmacılar sorununa neden olanın bizzat bu ülkeler olduğunu ancak yine de bu ülkelere Suriyelilerin anayurtlarına dönmeleri için yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

​”Halep’teki savaşın amacı, Türkiye ile sevkiyat yolunu kesmek”

Suriye ordusunun Halep’te teröristlere karşı yürüttüğü operasyonların temel amacının Halep ile Türkiye arasındaki sevkiyat yolunu kesmek olduğunu belirten Suriye lideri, “Bu yolu kesmek temel amaç çünkü Türkiye teröristlerin başlıca tedarikçisi konumunda” dedi.

Dünyanın hiçbir ülkesinde elinde silah olan kişilerin “muhalif” olarak kabul edilemeyeceğini vurgulayan Suriye Devlet Başkanı, IŞİD, Nusra Cephesi ve Ahrar üş-Şam gibi terörist örgütlerin düşmanları olduğunu ve ülkedeki siyasi muhalefete saygı gösterdiklerini açıkladı. Esad, bu tür gruplar dışında kalan pek çok muhalif grubun bugün Suriye ordusu içerisinde cihatçı çetelere karşı savaştığının da altını çizdi.

Cenevre’de kendilerine ‘muhalefet’ diyenler yabancı ülke ve istihbarat servislerine bağlılar” 

Cenevre görüşmelerinde Suriyeliler arasında görüşmeler olmadığını ve kendilerinin Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere gibi ülkelerle görüştüğünü dile getiren Beşşar Esad, Cenevre görüşmelerinde kendilerine “muhalefet” diyenlerin Suriye’ye ait olmadığını ve yabancı devletler ya da istihbarat servislerine bağlı olduklarını söyledi. Esad barış görüşmelerini desteklediğini ancak pazarlıkların “terörle mücadele etmeyi durduracakları” anlamına gelmediğini belirtti.

“Erdoğan Osmanlı hayalleri gören Müslüman Kadeşler’e eğilimli bir fanatik”

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye müdahale etme riski olduğunu ifade eden Esad, ancak Suriye güçlerinin bu saldırılara güçlü bir şekilde karşı koyacağını dile getirdi. Esad, Erdoğan için “Osmanlı hayalleri gören Müslüman Kadeşler’e eğilimli bir fanatik” tanımı yaparken, aklın Suriye’ye müdahale edilmesinin mümkün olmadığını söylese de bir ülkeyi yöneten mantıksız insanların her şeyi yapabileceğini de ifade etti.

“Kürtlerin statüsü politik diyalogla belirlenebilir”

Beşşar Esad, Kürtlerin Suriyeli ulusal bir grup olduğunu söylerken bölgelerinde kendi kendilerini yönetmeleri sorununun bir anayasa sorunu olduğunu ve gelecekteki siyasi diyalogun bir parçası olarak özyönetim, federalizm, ademimerkeziyetçilik veya benzer seçeneklerin Suriye halkı tarafından tartışılıp karar verilmesi gereken bir konu olduğunu açıkladı.