Erzurum’da oruç tutmayanlara ‘dayak timi’ iddiası: Bir fotoğraf, iki itiraf

Erzurum'da oruç tutmayan yurttaşlar için 'dayak timi' oluşturulduğu iddia edildi.

Erzurum’da oruç tutmayanlara ‘dayak timi’ iddiası: Bir fotoğraf, iki itiraf

Geçmiş yıllardaki Ramazan aylarında bir çok kez ‘oruç tutmayan vatandaşlara dayak atıldığı’ haberleri ile gündeme gelen Erzurum’da, bu yılki Ramazan’da da oruç tutmayanlara  yönelik “dayak timi” oluşturulduğu iddia edildi. Ancak iddiaya neden olarak internet ortamında paylaşıma sokulan fotoğrafın hikayesi, ülkemizde gerici tehdidin yakın tarihinden bir sayfaya dayanıyor.

Bir kaç gündür sosyal  medyada “2007 yılında 14 yaşındaki kıza 75 kişinin tecavüz ettiği Erzurum’da halk oruç tutmayana dayak atma TİM’i kurdu” mesajı ile paylaşılan bir fotoğrafta, sakallı ve eli sopalı bir grubun bir sokakta beklediği görülüyor. Ancak oruç tutmayan vatandaşları darp ederek ‘cezalandırmak’ üzere oluşturulduğu iddia edilen ‘dayak timi’ fotoğrafının asıl hikayesi bizi başka bir gerçeğe götürüyor. Sosyal medyada çokça tartışılan sözkonusu fotoğraf, 2014 yılındaki ‘6-7 Ekim Olayları’ndaki kanlı rolü ile bilinen Hüda-Par üyelerine ait. Eylemlerin önemli merkezlerinden biri olan Van’ın Erciş ilçesinde çekilen fotoğrafta, Hüda-Par’lıların kendilerine ait bir Kuran kursunu protestoculardan korumak üzere beklediği iddia ediliyor.

Kobani’yi hedef alan IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemlerde, şeriat yanlısı Hizbullah’ın siyasi uzantısı olarak bilinen Hür Dava Partisi (Hüda-Par) üyeleri de sokağa çıkarak eylemcilere saldırmış, 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasında ülke genelinde meydana gelen olaylarda, İnsan Hakları Derneği‘nin raporuna göre 46 kişi yaşamını yitirmiş, 682 kişi yaralanmış ve 323 kişi tutuklanmıştı.

“Zinhar yalan, ama…”

Asılsız şekilde yeniden paylaşıma sokulan fotoğraf, Erzurum’un yerel medyasında da rahatsızlık yarattı. Kente yönelik faaliyet gösteren Alo25.net isimli internet sitesinde, “Oruç tutmayanları bekliyorlarmış; Zinhar yalan!” başlığıyla manşetten yayımlanan haberde, ‘dayak timi’ iddiası reddedildi.

aloo

Ancak ‘reddiye’ yazısı bir başka itirafı da beraberinde açığa çıkardı. Erzurumlunun ‘ibadetinin emrettiklerinin farkında olduğu’na dikkat çekilen yazıda, kentte Ramazan ayı içerisinde aleni şekilde yenilip içilemeyeceği uyarısı yapıldı. ‘Bilmeden yapana dayak atılmadığı’, ancak ‘genele saygı’ adına göz ucuyla uyarıldığı iddia edildi.

Ortaya çıkan tablo, Türkiye’nin 81 ilinden biri olan bir kentte ‘adı konulmamış’ bir şeriat hükmünün yıllardır uygulanageldiği gerçeğini gözler önüne serdi.