Erdoğan'ın 'kıble'ye göre diktatörlük tepkisi: Trump iyi, Esad katil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB cephesinden gelen hakkındaki eleştirilere ilginç sözlerle yanıt verdi.

Erdoğan'ın 'kıble'ye göre diktatörlük tepkisi: Trump iyi, Esad katil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupalı ve ABD’li kimi basın kuruluşlarında, ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump hakkında yapılan eleştirilere “Batı eğer birisine diktatör diyorsa benim indimde o iyidir” diye yanıt verdi. Erdoğan’ın sözleri, yine Batılı emperyalist merkezlerce ve AKP cenahınca ‘katil’ ve ‘diktatör’ gibi ifadelerle hedef alınan Suriye lideri Beşar Esad’ı akla getirdi.

Erdoğan’ın konuşmasında, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle de bilinen Trump’ı “Bize de geliyorlar diyorlar ki ‘Bak Trump, Müslümanların aleyhinde konuştu, İslam’ın aleyhinde konuştu’… Biz siyasette bu tür şeylerin hepsine alışığız. Bugün böyle konuşulur, sonra bu yanlış düzeltilir. Fakat biz burada kalkıp kesinlikle oyuna gelmememiz lazım.” sözleriyle savunması da dikkat çekti.

İstanbul Kongre Merkezi’nde, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. Toplantısı’nın açılış oturumunda konuşan Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

AP’nin Türkiye oylaması

Yarın Avrupa Parlamentosu’nda bir toplantı olacak ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri için oylama yapacaklarmış. Peşinen ifade etmek isterim ki şu anda buradan söylüyorum, ekranları başında izleyen tüm dünyaya sesleniyorum: Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. 15 Temmuz gecesi demokrasi ve istiklali için canlarını ortaya koymuş bir milletin iradesini hiçbir terazi tartamaz. Bu ülkenin istikrar ve istikbal mücadelesi orada ellerin havaya kalkıp inmesiyle kesintiye uğrayacak değildir. Bu millet tatlı su demokratı olmadığını, iradesine, özgürlüğüne ve onuruna sahip çıkmak için gerekirse canını feda edebileceğini 15 Temmuz gecesi tüm dünyaya ispat etmiştir. Bu oylamanın siyasi bir bağlayıcılığı olmasa da açıkçası verilmek istenen mesajı benim hazmetmem mümkün değildir. Avrupa Parlamentosu’nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir.

“AB değerlerine sahip çıktık”

Biz, Avrupa Birliği’nin değerlerine pek çok üye ülkeden daha fazla sahip çıktığımızı bugüne kadar sayısız kez ortaya koyduk. Ancak, Batılı muhataplarımızdan kulağa hoş gelen sözlerin ötesinde somut bir destek görmedik. Tam tersine taahhütlerin hiçbiri gerçeğe dönüşmedi, verilen sözler yerine gelmedi.

“Batı birine diktatör diyorsa…”

Şimdi ABD bir seçim yaşadı değil mi? Hesap tutmadı. Hesap farklıydı, seçimi Trump kazandı. Amerika’da Trump’a ne demeye başladılar? Diktatör demeye başladılar. Avrupa’nın değişik ülkelerinde sokaklara döküldüler, diktatör demeye başladılar. Hani demokrattınız? Demokrasi sandık değil mi? Sandıktan çıkan neticeye saygı değil mi? Sandıktan çıkan neticeye niye saygı duymuyorsunuz? Sandıktan şimdi böyle bir netice çıktı, Trump çıktı, saygı duyun. Bize de geliyorlar diyorlar ki ‘Bak Trump, Müslümanların aleyhinde konuştu, İslam’ın aleyhinde konuştu’… Biz siyasette bu tür şeylerin hepsine alışığız. Bugün böyle konuşulur, sonra bu yanlış düzeltilir. Fakat biz burada kalkıp kesinlikle oyuna gelmememiz lazım.

Esad iddiası

Daha birkaç gün önce hemen yanı başımızda, Doğu Halep’teki sivillere hizmet veren son hastane de rejim ve destekçileri tarafından enkaza çevrildi.