Erdoğan'ın kefil olduğu Ömer El Beşir, 2020'de görevini bırakacakmış

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, BBC'ye verdiği röportajda, 2020'de görev süresinin dolmasının ardından aktif siyaseti bırakacağını söyledi.

Erdoğan'ın kefil olduğu Ömer El Beşir, 2020'de görevini bırakacakmış

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, BBC’ye verdiği röportajda, 2020’de görev süresinin dolmasının ardından aktif siyaseti bırakacağını söyledi.

El Beşir, ülkenin batısındaki Darfur bölgesinde yeniden alevlenen şiddet konusundaysa güvenlik kuvvetlerinin orantısız güç kullandığı iddialarını reddetti. El Beşir, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde soykırım ve savaş suçlarından hüküm giymişti. 1989’dan bu yana Sudan’da iktidarda olan El Beşir, son olarak Nisan 2015’te düzenlenen seçimleri de kazanarak Cumhurbaşkanlığı görevine devam etmişti.

Ancak El Beşir, 2015’teki seçimin yarıştığı son seçim olduğunu ifade ederek “2020’de yeni bir Cumhurbaşkanı olacak, ben de eski Cumhurbaşkanı olacağım” dedi.

El Beşir daha önce de görevi bırakacağını söyledikten sonra seçimlerde aday olacağını açıklamış, seçimleri kazandıktan sonra da Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmaya devam etmişti. Ülkenin batısındaki siyah Afrikalı azınlıklara soykırım yapmakla suçlanan El Beşir’in ülkesi Sudan’da 2003’ten bu yana devam eden çatışmalarda 2,5 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler, sadece bu yıl çatışmalar nedeniyle evlerini terk edenlerin sayısının 100 binin üzerinde olduğunu belirtiyor. Ancak El Beşir, Darfur’un kontrol altında olduğunu söyleyerek BM barış gücü askerlerinin bölgede kalmasının bir anlamı olmadığını ifade etti.

Ocak ayında ordunun yeni bir harekat başlattığı Marra Dağı bölgesinde orantısız güç kullanıldığı iddialarını yalanlayan El Beşir, “Tüm bu suçlamalar mesnetsiz. Hiçbirisi doğru değil” diye konuştu. Marra Dağı bölgesinin tekrar ordunun kontrolüne geçtiğini ifade eden El Beşir, “Tüm dünyaya sesleniyoruz. Gelsinler bir tane ateşe verilmiş köy bulsunlar” dedi.

Bölgede düzenlenen yoğun hava operasyonları nedeniyle köylerde büyük yangınlar çıktığı ifade ediliyordu. Ancak El Beşir, operasyonlar kapsamında hiçbir şekilde hava saldırısı düzenlenmediğini de savundu. Çatışma alanlarından kaçanların hükümet kontrolü altındaki bölgelere sığındığını söyleyen El Beşir, “Bu da sivillerin jhedef alınmadığının en güzel kanıtıdır” dedi.

100 bin kişinin evlerinden kaçtığı haberlerinin de doğru olmadığını savunan El Beşir, “Sadece çok az sayıda insan evini terk etmek zorunda kaldı. Onlar da ya bizim kontrolümüzdeki alanlara, ya da BM barış gücü kamplarına sığındılar” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kendisi hakkında verdiği soyırım kararına da tepki gösteren El Beşir, mahkemeyi siyasallaşmış bir yapı olmakla suçladı. Sudan’da kendisini destekleyenlerin sayısının son derece fazla olduğunu vurgulayan El Beşir, “Ben bu insanlara soykırım yapmakla suçlanıyorum. Ama destek ortada. Bu yüzden de mahkeme kararına saygı duymuyorum. Bu yüzden bütün dünyada serbestçe seyahat edebiliyorum” dedi.

El Beşir 2015’teki seçimleri oyların yüzde 94’ünü alarak kazanmıştı. Ana muhalefet partisi adil bir rekabet ortamı olmadığı gerekçesiyle seçimleri boykot etmişti.