Erdoğan'ın 'Gezi Parkı' açıklaması dünya basınında

Erdoğan'ın Gezi parkı açıklaması dünya basınında yankı buldu.

Erdoğan'ın 'Gezi Parkı' açıklaması dünya basınında

Erdoğan’ın, 2013 yılındaki Gezi Direnişi’nin başlamasına yol açan “Taksim Kışlası”nın yeniden inşasına ilişkin dünkü söylemi, dünya medyasında geniş yankı buldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Erdoğan, tartışmalı Gezi Parkı planlarını yeniden değerlendiriyor” başlığıyla verdiği haberinde, “Erdoğan’ın bu planlarının 2013 yılında geniş kapsamlı hükümet karşıtı gösterilerine neden olduğunu” hatırlattı.

Alman Deutsche Welle de Erdoğan’ın tartışmalı Gezi Parkı imarını yeniden gündeme getirdiğini belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

“Laik Türkler, alanın yeniden geliştirilmesi planlarına karşı çıkmıştı. Bir cami planını da içinde barındıran proje, Mayıs ve Haziran 2013’teki kitlesel gösterileri tetiklemiş ve bunlar, o dönem başbakan olan Erdoğan’ın İslamcı kökenlere sahip hükümetine karşı bir öfke dalgasına dönüşmüştü.”

Alman Spiegel Online ve Zeit Online siteleri de Erdoğan’ın açıklamalarına geniş yer verdi. Zeit, “Erdoğan’ın ‘cesaretle’ Taksim Gazi Parkı’nda inşaaya yaklaştığını” yazdı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yayın organı Rudaw ise Erdoğan’ın Gezi Parkı projesini tekrar masaya getirdiğini duyururken, şu hatırlatmayı yaptı:

“İstanbul Taksim bölgesinde kalan az sayıdaki yeşil alana inşaat planları, ilk olarak 2013 yılında gündeme geldiğinde, çevreciler tarafından başlatılan küçük çaptaki bir oturma eylemi, o dönemki başbakan Erdoğan’ın hükümetine ve polis şiddeti ve demokratik haklarların ihlâline yönelik kitlesel gösterilere dönüştü.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen Antik Çağdan 21. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi Eseri tanıtım programında konuştu.

Erdoğan’ın buradaki açıklamasındaki şu sözleri büyük tepki yarattı:

“Ben sayın Başkanıma söylüyorum ‘Cesur olacaksın’ diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız. Ve cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi. Bak bugün burada yine söylüyorum; Taksim’deki Gezi Parkı, oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardı, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız. Ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur.”