Erdoğan'ın 'affı' HDP'den döndü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, muhalefet liderlerine açtığı 'hakaret dava'larını geri çekme kararının HDP’yi kapsamadığı ortaya çıktı.

Erdoğan'ın 'affı' HDP'den döndü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, muhalefet liderlerine açtığı ‘hakaret dava’larını geri çekme kararının HDP’yi kapsamadığı ortaya çıktı.

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine göre Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye karşı açılan davaların geri çekildiğini belirtti.

Ankara 9’uncu Askeri Hukuk Mahkemesi’ne iki sayfalık dilekçe gönderdiklerini belirten Aydın, HDP’yle ilgili davaların geri çekilmeyeceğini açıkladı.

Aydın, Erdoğan’ın açtığı 3 binin üzerinde ceza ve hakaret davasının olduğunu belirterek, bu hafta içinde tümünü geri çekmek için işlemleri hızlandıracaklarını belirtti.

Aydın, “Siyasi liderlerin ardından bugün ceza ve bazı hararet davalarını geri çekeceğiz. Şu anda yaklaşık beş tane tutuklu olduğunu biliyoruz. Ama davalardan kaç tutuklu var, bunlarla ilgili araştırma işlemleri devam ediyor. Tutukluların da davaların geri çekilmesinin ardından tahliye olacağını düşünüyorum” dedi.

Fezlekeler kaldırılacak

Ceza davalarının geri çekilmesine rağmen kamu davası olarak devam edebileceğini, bunu düzeltmek için de dilekçe sunduklarını belirten Aydın, milletvekillerine açılan ve fezleke gönderilen dosyalarla ilgili de harekete geçeceklerini söyledi.

‘Fikirlerimizin farklılığı zenginliğimizdir‘

Mahkemelere sunulan dilekçede şu ifadeler dikkat çekti: “Fetullahçı Terör Örgütü’nün gerçekleştirdiği 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden ve milletçe ödenen ağır bedellerden sonra tarihi bir fırsat yakalandığının tartışmasızdır. Fikirlerimizin farklılığı zenginliğimizdir. Ancak, bu zenginliğin karşılıklı saygı, empati ve özellikle üslup güzelliğiyle tahkim edilmesi gerektiği, aksi takdirde sahip olunan zenginliğin bir felakete dönüşmesi ihtimalinin gözardı edilemez.”

Aydın, “15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle fezlekeler askıya alındı. Bugünlerde adli işlemeler başlamış olacaktı. Bildiğim kadarıyla bir milletvekilinin davası başladı. Bu davalardan da şikayetten vazgeçeceğiz. Kovuşturma izni de adalet bakanlığı tarafından verilirse bu davalar da kapatılacak” dedi.

Aydın, Almanya’da Erdoğan’a şiir okuyan sunucu Jan Böhmermann’a açılan davanın da geri çekileceğini düşündüğünü, ancak henüz farklı bir karar alınmadığını belirtti.