Erdoğan'dan Tuğçe Kazaz'a doğum günü hediyesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış tarihini açıkladı.

Erdoğan'dan Tuğçe Kazaz'a doğum günü hediyesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılış tarihini açıkladı. Erdoğan, “Şimdi hedef 26 Ağustos’a kadar köprüyü bitirip, açılışını yapmak.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Zeytinburnu’nda katıldığı toplu açılış töreninde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılış tarihini açıkladı. Erdoğan, “İstanbul’un sadece raylı sistemlerine 15 milyar yatırım yaptık. Marmaray gibi asrın projesi denilen bir projeyi tamamladık. Avrasya Tüneli’ni de inşaallah bu yıl sonunda bitireceğiz. İki katlı bir tünel. Bitmedi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü… Şimdi hedef 26 Ağustos’a kadar köprüyü bitirip, açılışını yapmak. Ne diyorlardı; ‘Bunlar yapamaz…’ Kardeşlerim bitmedi. Yeni havaalanının inşaası süratle devam ediyor. 2018’de ilk etabının açılışını yapıyoruz” dedi.

26 Ağustos ne anlama geliyor?

26 Ağustos bir yandan AKP yandaşı Tuğçe Kazaz’ın doğum günü olması vesilesiyle köprü açılışının bu yönden gündem olacağı düşünülebilir. Ancak öte yandan, 26 Ağustos tarihte bir kaç önemli olayın meydana geldiği bir gün anlamına da geliyor.

Bir tarafta, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu hükümdarı Alp Arslan komutasındaki ordu, Bizans ordusunu yenmesiyle Malazgirt Meydan Muharebesi kazanıldı.

Diğer tarafta ise Fransa’da “İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi” de 26 Ağustos 1789 tarihinde kabul edildi.

Ayrıca, Türkiye tarihi açısından da iki ayrı 26 Ağustos tarihinin önemi bulunuyor. 1921’de Mustafa Kemal, Sakarya Meydan Muharebesi’nde, “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.” emrini vermişti. Bir yıl sonra 1922’de ise Kurtuluş Savaşı’nın nihai saldırısı olan “Büyük Taarruz” başlamıştı.

26 Ağustos’ta Tuğçe Kazaz’ın doğum günü ve Malazgirt Savaşı hamasetiyle 3. Köprü’nün ayaklarında olabilirsiniz ya da Fransız Devrimi ile Kurtuluş Savaşı’ndan ileriye doğru çarklarını ilerletebilirsiniz. 3. Köprü açılışında hangi tarihsel olayı anacaksınız?