Erdoğan’dan sermayeye güvence: “Normalleşme sürecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sermayeye güvence verdi.

Erdoğan’dan sermayeye güvence: “Normalleşme sürecek”

Uluslar arası sermayedarlarla Cumhurbaşkanı’nı buluşturan Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısında konuşan Erdoğan sermayeye güvence vererek “ülkedeki normalleşmenin süreceği” garantisini verdi. Darbe girişimi sonrasında ekonomideki atmosferin “olumsuz” seyretmesi üzerine yapılan toplantıda konuşan Erdoğan,  Batı’nın kendini sıkıştırması üzerine “Batı teröre ve darbelere destek veriyor” şeklinde cevap verdi.

Erdoğan piyasaya güvence veriyor

Konuşmasında darbe sonrası oluşan atmosferin “geçici” olduğunu vurgulayan Erdoğan OHAL uygulamalarının “ekonomide bir değişikliğe yol açmayacağını” söyledi.  Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“OHAL’e bağlı ekonominin işleyişine mühadale edilmedi, edilmeyecek. Avrupa’daki olağanüstü hallerden daha yumuşak bir uygulama içindeyiz. Asla attığımız adımlardan taviz vermeyeceğiz”

Kanal İstanbul ile Çanakkale Köprüsü’nün ihalelerinin yapılacağına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu aslında bir kararlılığın, bir istikrarın ifadesidir. Biz bütün bunları yaparken mali disiplinden, istikrardan asla taviz vermedik, vermeyeceğiz. 14 yıldır bizimle birlikte yol yürüyen hiçbir uluslararası yatırımcı bu ülkede kaybetmemiştir. Tam tersine sürekli kazanmıştır, bundan sonra da kazanacaktır.”

Erdoğan neden önlem alıyor?

Türkiye’nin ekonomik yapısı özellikle dış girdilere bağımlı bir halde bulunurken, döviz kurlarındaki oynaklık ve dış pazarlardaki hareketlilik ekonomik görünümü doğrudan etkiliyor. Uluslar arası derecelendirme kuruluşlarından olan ve finans kartellerine yön veren S&P bu konuda Türkiye’nin kredi notunu kırarken, bu durum Erdoğan tarafından “siyasi” olarak nitelendirilmiştir.

Öte yandan kredi derecelendirme kurumları tüm bağımlı ülkeler için “siyasi” kararlar alırken, Türkiye’nin uzun dönemdir ekonomik seyrini besleyen bu kuruluşların notuydu. Erdoğan uzun yıllar boyunca bu kuruluşların değerlendirmesine itiraz etmezken, bugün uluslar arası sermayenin adımlarına dönük “önlem” almaya çalışıyor.

Erdoğan uluslar arası sermaye kuruluşlarının bu adımlarına dönük adımlar atarken, piyasaya dönük mesajları Türkiye’nin yörüngede kaldığı anlamına gelen ifadelere başvurdu.