Erdoğan yeniden 'sahne'ye dönüyor: Devlet Tiyatroları'nda "Mas-Kom-Yah" dönemi!

Devlet Tiyatroları’nda yabancı ve “milli ve manevi” olmayan oyunların sahnelenmeyeceği kararı, akıllara Erdoğan’ın “MAS KOM YAH” adlı tiyatro oyununu getirdi.

Erdoğan yeniden 'sahne'ye dönüyor: Devlet Tiyatroları'nda

Devlet Tiyatroları’nda artık yabancı ve “milli ve manevi” olmayan oyunların sahnelenmeyeceği kararı, akıllara Recep Tayyip Erdoğan’ın yazıp oynadığı “Mas-Kom-Yah” adlı tiyatro oyununu getirdi.

Bu yıl “Türkiye’nin Perdeleri Türk Tiyatrosuyla Açılıyor” sloganıyla yeni sezona başlayacak olan Devlet Tiyatroları’nda sadece “milli ve manevi” duyguları pekiştirecek oyunların sahneleneceği açıklanmıştı. Genel Müdür Vekili Nejat Birecik, tiyatroları sözkonusu özellikleri taşımayan oyunların kaldırılması için ararken kararı, “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” ifadeleriyle açıkladığı öğrenilmişti.

15 Temmuz darbe sürecinin ardından ilan edilen OHAL’le birlikte ülkeyi giderek İslamcı bir diktaya götürme hevesindeki AKP iktidarının Devlet Tiyatroları için aldığı bu kararda akıllara, kararın “gizli” mimarı olduğuna kimsenin itiraz edemeyeceği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1977 yılında yazıp oynadığı “Mas-Kom-Yah” adlı tiyatro ‘eser’ini getirdi.

MASKomyah

Erdoğan 1977 yılında, Necmettin Erbakan’ın liderliğini yaptığı Milli Selamet Partisi’nin Gençlik Komisyonu Başkanı iken “Mas-kom-yah” adlı tiyatro oyununu yazıp yönetmiş, hatta piyeste ‘İyi Evlat’ adı verilen başrolü oynamıştı. Adının açılımı “MASON KOMÜNİST YAHUDİ” olan oyunun konusunu ise Milliyet yazarı Melih Aşık şöyle özetlemişti:
“Ayhan Bey, fabrikatördür. Dinle, imanla pek ilgisi yoktur. Oğlunu (Recep Tayyip) iyi bir eğitim alsın diye yurtdışına gönderir. Oğlan yıllar sonra yurda döner, ama tahmin edilebileceği gibi artık tamamen dinsizdir… Ve babasıyla arası açılır. Bu arada fabrikadaki işçiler kazan kaldırır ve onun tüm mal varlığını ele geçirir. Fabrikadaki işçileri ayaklandıran ise Müslüman, Türk işçi sanılarak işe alınan bir Yahudi’dir. Bu öyle kötü bir karakterdir ki, ilerleyen sahnelerde işçileri örgütleyerek fabrikatörü linç ettirir.
Erdoğan’ın son yıllardaki kimi tavır ve sözlerine bakılırsa… O Yahudi karaktere olan kızgınlığı da devam ediyor gibi…”

‘İlginç’ bilgiyi ortaya çıkaran Milat gazetesi yazarı İsa Tatlıcan, 2012 Mayıs tarihli “Başbakan’ın tiyatrocu olduğunu biliyor muydunuz?” başlıklı yazısında, ‘eser’in sahibi Erdoğan’ın oyunu yakın arkadaşlarıyla birlikte sahnelediğini yazmıştı.

“Kızıl Pençe”den uyarladı

Tatlıcan’ın yazısından sonra Erdoğan ile birlikte ‘tiyatro’ yapan ekibin izini süren Vatan gazetesi, “MAS-KOM-YAH” oyununda oynayan oyunculardan dönemin AKP’li Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner’le konuşmuştu. Aydıner o günlerle ilgili olarak şunları anlatmıştı:
“Biz 1975 yılında Milli Selamet Partisi’nin Gençlik Kolu’ndaydık. Başbakan da Gençlik Kolu Başkanı’ydı. O dönemde heyecanımız çoktu, siyasete yön veriyorduk. Çok aktiftik ve arkadaşlarla bir tiyatro kurmaya karar verdik. 1975’de tiyatroyu kurduk. Tiyatrodaki arkadaşlarımızın çoğu teşkilattan olan, üniversite ve lisede okuyan arkadaşlarımızdı. Sahaflardan bir eser bulduk. Orjinal ismi “Kızıl Pençe”ydi. Kitap 1970-1980 arasındaki üniversite olaylarını çok iyi yansıtan bir eserdi. Biz eserin ismini değiştirdik. “Mas-kom-yah” yaptık. Açılımı “mason, komünist, Yahudiydi”. Provaları Tepebaşı Gazisou’nda yaptık. Yönetmenliğimizi Başbakan Erdoğan yaptı. Oyunun konusu ise bir aile öyküsüydü. Bir baba vardı, adı Ayhan Bey idi. Oğullarını Avrupa’ya gönderen ve Avrupa’da dini tedrisat yapmış ama maalesef inanç manzumesinden uzaklaşmış ve onların dinine geçmiş, o kültürle büyümüş bir roldü. Oyuna çalıştık ve bir süre sonra İstanbul’un her yerinde oynamaya başladık, eser çok tutuldu.”