Erdoğan tevil götürmez

Erdoğan'ın tartışma yaratan "Hitler Almanyası" örneği, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama 'yalanlandı'.

Erdoğan tevil götürmez

Suudi Arabistan ziyareti dönüşü havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemini açıklarken verdiği “Hitler Almanyası” örneği tartışma yaratırken Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama yayınlanarak, benzetmenin bazı haber kaynakları tarafından çarpıtılarak, tam tersi bir mana verilerek kullanıldığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesindeki açıklamada değiştirilerek yapılan yazılı açıklamaya uygun hale getirildi.

Doğan Haber Ajansı (DHA) da, canlı yayınlanan basın toplantısına ve haberin herkesin kolaylıkla ulaşabileceği videolar olmasına rağmen, internet sitesinde yer alan haberi Cumhurbaşkanlığı açıklaması sonrasında değiştirdi.

Üniter devlette başkanlığa Hitler Almanyası örneği 

Erdoğan, Suudi Arabistan ziyaretini tamamlamasının ardından, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “üniter devletlerde de başkanlık olabilir” açıklamasını hatırlatarak sorduğu soru üzerine “Doğru. Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur diye bir şey yok. Şu anda bunun zaten Dünyada örneği var. Geçmişten bu yana da var. Hitler Almanyası’na baktığınızda, orada da bunu görürsünüz. Daha sonra değişik ülkelerde aynı şekilde bunun örneklerini görürsünüz.” dedi.

Açıklama sosyal medyada yankılanırken, dış basında da yer buldu. Reuters “Erdoğan başkanlık sistemi için Hitler modelini örnek gösterdi.” dedi. İngiliz Guardian ise haberi sunarken ‘Erdoğan, Hitler Almanyası’ndan etkili yönetim örneği olarak bahsetti’ başlığını kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan tevil çırpınışları

Açıklamanın büyük tepki uyandırmasından sonra, Cumhurbaşkanlığı, bir açıklama yayınlayarak, Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti dönüşünde ifade ettiği “Hitler Almanyası” benzetmesinin bazı haber kaynakları tarafından çarpıtılarak, tam tersi bir mana verilerek kullanıldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, basın toplantısında Erdoğan’ın altını çizdiği üç nokta olduğu söylenerek bunlar şöyle sıralandı:

“1) Başkanlık sistemi üniter devletlerde de olur. Başkanlık sistemi, federalizme dayanmak zorunda değildir.

2) Hem parlamenter hem de başkanlık sisteminde esas olan, adalet ilkesinin uygulanması ve halkın beklentilerinin karşılanmasıdır.

3) İster parlamenter ister başkanlık modeli olsun, sistem kötüye kullanıldığında, Hitler Almanyasında olduğu gibi ortaya felaketle sonuçlanan kötü yönetimler çıkabilir. Ne parlamenter sistem ne de başkanlık sistemi, bu tür sonuçların ortaya çıkmasına tek başına engel olamayabilir. Önemli olan millete hizmet eden adil bir yönetim tarzının benimsenmesidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu hususların altını çizmek için Hitler Almanyası örneğini daha önce de verdiği belirtilen açıklamada, bazı basın kuruluşlarının “Erdoğan, etkili başkanlık sistemine örnek olarak Hitler Almanyasını gösterdi” şeklinde haber yapmasının tarafsız ve dürüst habercilik ilkeleriyle asla bağdaşmadığı ifade edildi.

Erdoğan kendisini düzeltmekten kaçındı

Cumhurbaşkanlığı yetkililerinin, Erdoğan’ın sözlerini tevil etme çabalarına rağmen basın toplantısı kayıtlarındaki görüntülerde Erdoğan’ın ne söylediği açıkça görülüyor. Buna rağmen, adeta olanları yeniden yazmaya çalışarak açıklama yapmakta da beis görülmüyor. Zira, DHA gibi yayın organları da Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan çarpıtmaya gönüllü ortak olarak kendi haberlerini değiştirmeyi kolaylıkla tercih ediyor. Bununla birlikte, Erdoğan’ın kendi sözlerine açıklık getirmesi yerine yazılı açıklamada bulunulması da dikkat çekiyor.