Erdoğan Suriye'de de çözümü TOKİ'de buldu

Erdoğan, konuşmasında Suriye ve "terör"e değinirken Suriye'de çözüm önerisinin ülkenin kuzeyi için önerdiği güvenli bölgede kurulacak yeni bir şehir olduğunu açıkladı.

Erdoğan Suriye'de de çözümü TOKİ'de buldu

Şili’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler (BM) Latin Amerika ve Karayipler Ekonomi Komisyonu’nda konuştu.

Erdoğan, konuşmasında Suriye ve “terör”e değinirken Suriye’de çözüm önerisinin ülkenin kuzeyi için önerdiği güvenli bölgede kurulacak yeni bir şehir olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz. Bir donörler oluşsun verilecek destekle oralarda konutlar inşa etmek istiyoruz. Gerek Suriye’den çıkacak olan mültecilere gerekse Türkiye’deki mültecilere biz oralarda konutlar yapalım.” dedi.

TOKİ’nin “barış misyonu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, defalarca kez reddedilen “güvenli bölge” önerisini tekrar gündeme getirerek, “Keşke gücümüz yetse de bütün kampları konteyner kamp haline dönüştürsek, ama bunu yapmanın ötesinde, ben Sayın Obama’yla da Sayın Putin’le de, diğer AB üyesi ülkelerin liderleriyle de G-20’de tek tek konuştum ve kendilerine tek tek şunu teklif ettim. Suriye topraklarının kuzeyinde bir şehir kuralım. Biz inşaatta mahir bir ülkeyiz. Bir donörler oluşsun, verilecek destekle oralarda konutlar inşa etmek istiyoruz. Gerek Suriye’den çıkacak olan mültecilere gerekse Türkiye’deki mültecilere biz oralarda konutlar yapalım. Bunun için iki şey çok önemli. Terörden arındırılmış bölge, ki bu bölge var. Ama bir de uçuşa yasak bölge ilan etmemiz gerekir ki bu insanlar korku içinde olmasın, yaşamasınlar. Ne yapacağımızı sordular okullarını yapacağız, hastanelerini yapacağız. Örneğin 500 metrekarelik her birine birer yer, bunun için de 100-150 metrekarelik konutlar yapmak suretiyle onları oraya taşıyalım. Çok güzel dediler ama hala cevap bekliyoruz.” diye konuştu.

Erdoğan, “Güçlü olanın ben haklıyım dediği bir dünya barışı isteyenlerin dünyası olamaz” dedi

Erdoğan konuşmasının geri kalanında Suriye ve “terörle mücadele” hakkında bilinen sözleri tekrarlayıp “Vatandaşlarının haklı demokratik taleplerini görmezden gelen rejimler sadece bölgemizde değil tüm dünyada istikrarı tehdit ediyor. Yani güçlü olanın ben haklıyım dediği bir dünya barışı isteyenlerin dünyası olamaz.” derken Türkiye’de yaşananlara dair ise en ufak bir açıklama yapma gereği duymadı.

“Terörle mücadele” konusunda da konuşan Erdoğan, Türkiye’deki soruşturmalarda gizlilik kararları ile üzerleri örtülmeye çalışılan Reyhanlı, Suruç, Ankara ve Sultanahmet saldırıları soruşturmalarına değinmezken bir kez daha bu saldırılara karşı dünyanın Fransa’daki gibi bir tepki vermemesini eleştirmeye kalktı.

Erdoğan’ın “haklı gayretleri içerisinde iyi değil” diye bahsettiği terör örgütü hangisi?

Erdoğan, cihatçı teröristlerin adını anmadan yaptığı konuşmada “Terörle mücadele konusunda en önemli ilkelerden biri de terörle ayrım yapmadan mücadeledir. Terör örgütünün bir tanesi iyi, bir tanesi kötü diyemezsiniz. Şu anda IŞİD bir terör örgütüdür. Peki IŞİD ile mücadelede A örgütü IŞİD ile mücadele ediyor, iyidir, B örgütü haklı gayretleri içerisinde iyi değildir. O da terör örgütüdür, o da terör örgütüdür. Bunların hiç birisini birbirinden ayırt edemezsiniz. Örneğin bir tanesi AB’nin terör örgütü olarak ilan ettiği bir örgüt, PKK. ABD’nin terör örgütü kabul ettiği örgüt, PKK. Ama bunların yanında onlarla birlikte hareket eden bir terör örgütü var ki PYD, bakıyorsunuz PYDye o IŞİD ile mücadele ediyor bize göre terör örgütü değildir diyemezsiniz. Bütün hesaplar ortada. İsim olarak PKK, PYD, YPG, DHKP-C ile aynı şekilde mücadele ediyoruz, aynı tutumu ve kararlılığı tüm ülkelerden de bekliyoruz. Terörün dini milliyeti ırkı yoktur olamaz. İslam’ı terörle kimse yan yana zikredemez. IŞİD’in yakından uzakla İslam ile alakası yoktur. İslam’a zarar vermektedir. İslam düşmanı bir örgüttür.” iddialarında bulundu.