Erdoğan Rusya'yla neden 'barıştı': Rus basınında 3 senaryo

Rus basını Ankara'nın uzun süre direndikten sonra Moskova'ya özür içeren mektup yollamasının nedenlerini tartıştı.

Erdoğan Rusya'yla neden 'barıştı': Rus basınında 3 senaryo

Rus medyası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye sınırında Rus uçağının düşürülmesinden sonra kopan Türkiye-Rusya ilişkileri için yeniden başlaması için, ‘taviz’ verme pahasına adım atmasının nedenlerini yazdı. Turkrus.com adlı sitenin çevirdiği haberde, Ankara’nın uzun süre direndikten sonra Moskova’ya özür içeren mektup yollamasının nedenleri tartışıldı. “Versia” adlı haftalık gazetesi, konula ilgili öne çıktığı belirtilen üç farklı senaryo ortaya attı:

Birinci senaryo
Çünkü krizde ekonomik yabı çok büyük oldui. Rusya’nın yaptırımlarının Türkiye’ye maliyeti kasım ayının sonunda 4-4,5 milyar dolar olarak hesaplandı. Görünen o ki o günlerde  Erdoğan’a bu rakam fazla gelmedi ve gururun daha önemli olduğuna karar verdi. Ancak daha sonra Rusya ambargolarından dolayı Türkiye’nin yılda uğrayacağı kaybın 11 milyar doları bulduğu yönünde istatistikler yayımlandı. Daha sorna ise yedi aylık kaybın 15 milyar dolara ulaştığı ortaya çıktı.

İkinci senaryo

İşin içinde siyasi nedenler var: Erdoğan, uçağın düşürülmesi emrini verdiğini söyleyen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu istifa ettirdi. Ayrılıkçı Kürtlerle olan sorunları da artıyordu. Hatta Kürt politikasındaki sert emirleriyle askerlerin ciddi bölümünün de saygısını yitirdi. Bu gelişmeler ile Erdoğan’ın ülkede siyasi ağırlığı azalıyordu ve dsteği darbe yemeye başlamıştı. Bu durumda bir hamle yaptı ve şimdi ülkede tüm kesimler, Moskova ile ilişkilerin canlandırılmasını takdir ediyor.

Üçüncü senaryo
Erdoğan kesinlikle özür dilemek istemedi, ancak Suriye krizindeki önemli “partnerleri” Ankara’ya baskı uyguladı. Burada smzü edilen partnerler Batı değil; Suudi Arabistan ve Katar.  Çünkü onlar da ekonomik nedenler, petrol piyasasındaki gelişmeler gibi nedenlerle Rusya ile ilişkilerin düzelmesinden çıkar umuyor.