Erdoğan 'Rusya krizinin' sorumlusunu buldu: “FETÖ”

Rusya ile Türkiye arasındaki krizin ardından Rusya’yı ilk defa ziyaret eden Cumhurbaşkanı, yaşanan krizin sorumlusunu Fethullahçı Terör Örgütü olduğunu söyledi.

Erdoğan 'Rusya krizinin' sorumlusunu buldu: “FETÖ”

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından ilk defa Rusya’yı ziyaret eden Cumhurbşaknı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı’nda Türk ve Rus işadamları ile biraraya geldi.

Burada konuşan Erdoğan Rusya krizinin arkasında Fethullahçı’ların olduğunu ifade etti. İşadamlarına seslenen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Fetullahçı Terör Örgütü’nün ve arkasındaki güçlerin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok daha iyi anlaşılıyor.”

Erdoğan Rusya krizinden sonraki tutumunu hatırlıyor mu?

Erdoğan bu konuşmasıyla aynı zamanda ABD ve AB’nin de “Türkiye’yi tuzağa düşürdüğünü” iddia ederken, geçmiş söylemlerini reddetmiş oldu.  24 Kasım tarihinde gerçekleşen saldırıda Rus uçağı düşürülürken, Türkiye anında uçağın kendi hava kuvvetleri tarafından düşürüldüğünü açıklamıştı. Rus makamları saldırı sonrası “özür dilenmesi gerektiğini” ifade ederken, Erdoğan ise asıl özür dilenmesi gereken tarafın kendileri olduğunu belirtmişti.

Uçağın düşürülmesinin ardından 26 Kasım günü bir basın toplantısı düzenleyen Putin, Türkiye’nin IŞİD’e petrol sattığını ve Rus turistlerin ülkede güvensiz bulunduğunu ifade etmişti. Erdoğan 27 Kasım günü gerçekleştirdiği basın toplantısında bu iddiaları yalanlarken Putin’in “ispat edemezse bulunduğu makamdan çekilmelidir” şeklinde konuşmuştu.

AKP’li yetkililer de emrin kendilerini tarafından verildiğini defalarca kez açıklarken, Erdoğan Türkiye’nin bir kez daha aynı şeyi yaşasa gene Rus uçağını düşüreceğini belirtmişti. Erdoğan’ın bu hızlı dönüşü ile ilgili olarak çeşitli yorumlar yaparken, Rusya devletine bağlı haber ajansı Sputnik’e konuşan Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Erel Tellal, Türkiye’nin dış politikada değişikliğinin altında Batı’dan yüz bulamadığı için gerçekleştiğini ifade etti. Tellal Türkiye’nin yüzünü Rusya’ya döndüğünü iddia etti.

Bununla beraber görüşmenin Rusya açısından NATO ve AB tarafından sıkıştırılmaya çalıştığı bir ana gelmesi dikkat çekti. Putin işadamlarıyla yapılan görüşmede işbirliğinin lokomotif gücünün inşaat sektörü olacağının da altını çizdi.