Erdoğan rol kapmaya devam ediyor: Cinsel istismar düzenlemesi özensizdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'cinsel istismar' önergesiyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Erdoğan rol kapmaya devam ediyor: Cinsel istismar düzenlemesi özensizdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP’nin hazırlayıp TBMM’ye getirdiği ‘cinsel istismar’ önergesini ‘özensiz ve istismara açık olması nedeniyle geri çekilmesini’ istediğini açıkladı.

AKP’nin ‘oldu bitti’ye getirerek bir gece yarısı oylamaya sunulmaya hazırladığı, ancak Meclis’te ve ülkede büyük bir direnişle karşılaşması sonucu geri çekilen tasarıyla ilgili günler sonra ‘rahatsızlığı’nı bildiren Erdoğan, kızı Emine Erdoğan’ın da yönetiminde olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Adalet ve Kadın Kongresi’nde konuştu.

AP’nin Türkiye ile AB müzakerelerinin durdurulması ile ilgili tavsiye kararı hakkında da konuşan Erdoğan, Avrupa ülkelerini mültecilerle tehdit etti. Erdoğan’ın sözleri akıllara AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun Twitter üzerinden paylaştığı “mültecileri üzerinize salarız” sözlerini getirdi.

Erdoğan’ın konuşmasının o bölümleri şöyle:

Cinsel istismar düzenlemesi

“Cinsiyetten kaynaklanan haksızlık ve adaletsizlik dönemler ve toplumlar üstü sorun olarak karşımıza çıkıyor. Adaletsizlik erkek sözkonusu olunca emeğin sömürüsü olarak gerçekleşirken, kadınlar olunca farklı şekilde ortaya çıkıyor. Evdeki mesaisi görmezden geliyor, işyerinde ayrımcılığa uğruyor. Bir de modern kadın protipi imajına uyma baskısı ekleniyor. Örf, adet, töre denilerek bu dönem kurumsallaştırılmaktadır. Geçtiğimiz 14 yılda çok ciddi mevzuat düzenlemelerini hayata geçirdik.

Kadın meselesi, son günlerde yoğun bir şekilde öne çıktı. Dikkatimi çeken bu kanun değişikliği teklifinin özenli hazırlanmadığını ve istismara açık olduğunu gördüm. Hükümetimize, Meclisimize ve hatta toplumumuza, bu yasanın daha geniş mutabakatla ele alınmasını tavsiyet ettim. Hükümetimiz de geri çekilmesini kararlaştırdı. Geniş mutabakatla yeniden parlamentomuza gelecektir.

Siyaset mekanizması elbette sorun çözme yeridir. Ülkemizde yasaların izin verdiği yaşın altında evlilikler söz konusuysa çözümü için gereken adımlar mutlaka atılmalıdır.

AP’ye müzakere kararı tepkisi

“Atılan bir adım var; Türkiye AB’ye girsin mi, girmesin mi? Niye Erdoğan doğru açıklamalar yapıyor. Toplanmışlar, 30-40 kişi, o bildiriye hayır diyor. Ya topunuz dese ne yazar! Hiçbir zaman insanlığa dürüst davranmadınız, doğru davranmadınız. Aylan bebeği sahilden siz almadınız, Ümran bebeği siz almadınız. 3 milyon mülteciyi besleyen biziz, verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule’ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz. ‘Türkiye kapıları açarsa ne yaparsınız’ dediniz, bana bak, daha ileri giderseniz bu kapılar açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım, ne bu millet anlar!”

“Üzerinize salarız”

AP’yi “İleri giderseniz bu kapılar açılır” diyerek seslenen Erdoğan’ın sözlerini ‘daha açık’  biçimde de AKP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Profesörü Burhan Kuzu dile getirmişti. Kuzu AB’den mülteciler için Türkiye’ye bir türlü gelmeyen para yardımıyla ilgili, “sınırı açar Suriyeli mültecileri üzerinize salarız” demiş, sözlerinin sonunda da “.E…..” mesajını paylaşmıştı. Kuzu’nun yazdığı ‘E……’ kısaltmasının ne anlama geldiği ise anlaşılamamıştı.(!)

kuzu_