Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi: İki liderden ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'daki görüşmelerinin ardından açıklama yaptı.

Erdoğan-Putin zirvesi sona erdi: İki liderden ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg’daki görüşmelerinin ardından açıklama yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in açıklamalarından satır başları şöyle:

Putin:

Türkiye’deki zor duruma rağmen Sayın Erdoğan St. Petersburg’a geldi.Türk ortaklarımızın ilişkilerini düzeltmesi konusunda ne kadar istekli olduğunu gösteriyor. Geniş bir toplantı düzenleyerek ilişkilerimizin geleceğini en ince ayrıntılarına kadar görüşme şansını yakaladık.

Kriz öncesi ilişkilerimizin seviyesine tekrar geri dönmek için neler yapabileceğimizi konuştuk. Ülkeler arasındaki ilişierlni eski ticari hacmine ulaşması için neler yapabileceğimizi konuştuk. Yüzde 23-26 gibi bir düşüş vardı. Bu da ticari ilişkilerimizin eski seviyesine dönmesi oldukça zor bir dönemin önümüzde olduğunu gösteriyor.

Türkiye heyetini bugün ağırlıyoruz. Öncelikle yatırımların artırılması, projelerin değerlendirilmesi, iki ülkenin de iş dünyasının desteğiyle, iki ülkenin büyük şirketlerinin yöneticileriyle görüşerek ilişkilerimizi eski seviyesine çekmeyi planlıyoruz. Türkiye şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırarak, orta vadeli ticari projeleri hayata geçirerek, 2016-1019 orta vadeli programı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun için iki ülkenin karma komisyonları çeşitli görüşmeler gerçekleştirecek.

Şunun altını çizmek isterim ki ticari işbirliğinde en önemli nokta enerji ve enerji projeleri tutuyor. Somut politik adımlar atmamız gerekiyor.
Türk tarafı birçok büyük projede, mesela nükleer santral, Türk akımı gibi projelerde zaten adımı attı.

Rus projelerin Türkiye’ye gelmesi konusunda bazı kısıtlamalar getirmiştik. Kriz öncesi döneme dönebilmemiz için tabii ki zamana ihtiyacımız olacak. Turistlerimizi güvenliğinin maksimum sağlanması için charter uçuşlarının yeniden başlatılması da yine bir zaman meselesi ama muhakkak olacaktır.

Türkiye vatandaşlarının inşaat projeleri tekrar başlatılacak. Gerekli ulaşım projeleri, Türkiye inşaat firmaları tarafından yapılan projeler tekrar gündeme geliyor. Uluslararası konulara da değindik.

Basın toplantısından sonra Suriye konusunun ayrı bir toplantıda değerlendirilmesine karar verdik.

Ortak anlaştığımız konu terörle mücadele, bunu ayrıca görüşeceğiz. Sayın Erdoğan’a bugünkü görüşme için ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Yalnızca bölgemizde değil bütün dünyada istikrar için elimizden geleni yapacağız.

Erdoğan:

Değerli dostum Putin’e nazik daveti için teşekkür ediyorum

Sayın Putin ile kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik.

Malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Darbe girişiminden sonraki ilk yurt dışı ziyaretim de bu oldu.

Bugünkü görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi ve beşeri alanlarda yeni kararları almış bulunuyoruz.

Akkuyu nükleer santraline stratejik yatırım statüsü vereceğiz

Ankara Moskova hattını yeniden güven ve dostluk hattına dönüştüreceğiz

FETÖ’cü bir grup darbe teşebbüsünde bulundu. Bizler çalışmamıza el birliğiyle dayanışma halinde devam edeceğiz. Türk Akımı hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir

Bu darbe girişiminin ertesi günü sayın başkanın bizi hemen araması büyük bir önem arzetmiştir.

Türk-Rus ilişkileri bölgesel ve küresel barışın istikrarın huzur ve refahın tesisi bakımından da önemlidir.

Birazdan dar kapsamla bir ikili görüşmemiz olacak.

Kıymetli dostum Putin ile işbirliğini geliştirmek konusunda ortak bir tavrı koyduk.

Soru-Cevap

Suriye konusunda her iki ülkenin zaman zaman görüş ayrılıkları oluyor ama demokrasi ortak nokta. Çözüm için nasıl bir yol haritası izlenecek?

Erdoğan: Görüşmede henüz ele almadık. Basın toplantısından sonra konuyu değerlendireceğiz.

Putin: Sayın Erdoğan’ın sözlerine katılıyorum. Suriye krizinin çözümü konusundaki fikir ayrılıklarının herkes farkında

Güney Akımı mı öncelikli yoksa Türk Akımı mı?

Putin: Biz ekonomik konuları politize etmeyiz. Avrupa Parlamentosu Güney Akım’ı sona erdirecek adımlar attı. Bulgaristan da dönmek istiyor ama ne var ki bir takım zararlara uğradık Avrupalı ortaklarımız vazgeçtiği için. Türk Akımı’nı alternatif olarak düşünmedik. Bunun bir kısmı Türkiye’nin iç pazarı için düşünüldü açıkçası. Türk Akımı en kısa zamanda hayata geçirilebilir bu konuda şüphemiz yok.