Erdoğan ve Jinping buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, G20 Zirvesi öncesinde Hangzhou'da bir araya geldi.

Erdoğan ve Jinping buluştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, G20 Zirvesi öncesinde Hangzhou’da bir araya geldi.

Xi Jinping, Türkiye’nin geçen yıl G20 Antalya Zirvesi’ni başarıyla düzenlediğini hatırlattı ve Hangzhou Zirvesi’nin hazırlıkları için Türkiye tarafının Çin’le yoğun temaslarda bulunduğunu belirtti.

İki tarafın ortak çabalarıyla Erdoğan’la daha önce vardığı firkirbirliklerinin hayata geçirildiğini dile getiren Xi Jinping, Çin-Türkiye diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 45. yıldönümü münasebetiyle ikili stratejik ortaklık ilişkilerinin daha ileri seviyeye taşınması için çaba göstereceklerini kaydetti.

Türkiye’nin, Çin’in güvenliğine zarar verecek herhangi bir girişime müsaade etmeme taahhüdünü takdirle değerlendiren Çin Cumhurbaşkanı Xi, terörle mücadele ve güvenlik alanında yürütülecek ortak çalışmalardan somut neticeler alınmasını ümit ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Çin’le yatırım, enerji, uzaycılık, tarım, turizm ve terörle mücadele gibi alanlarda işbirliğini derinleştirmenin yanı sıra, altyapı tesisleri inşası ve üçüncü piyasalarda ortaklık konusunda da işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

İki lider, görüşmenin ardından enerji, gıda ürünlerinde kontrol ve karantina gibi alanlarda çeşitli işbirliği anlaşmalarının imzalanmasına tanıklık etti.