Erdoğan hangi pilotu kastetti: Putin bir pilot uğruna...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in ilişkilerin düzelmesi için Türkiye'nin adım atmasını istemesine, "Bir pilotun hatasıyla Türkiye'nin feda edilmesi düşündürücü." yanıtını verdi.

Erdoğan hangi pilotu kastetti: Putin bir pilot uğruna...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uganda ziyareti öncesi havalimanında bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Afrika ziyaretleri öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, düşürülen Rus uçağıyla ilgili yeni bir açıklama yapma ihtiyacı duyarak, “pilotun hatası” dedi.

“Pilot hatası için koskoca Türkiye’yi feda etti”

Rusya ile ilişkilerin farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olması gerektiğini söyleyen Erddoğan, “Biz Türkiye olarak suçlu sandalyesinde oturan bir ülke değiliz ve biz kesinlikle münasabetleri bozmak isteyen bir ülke de değiliz. Tam aksine Rusya ile münasebetleri arzu eden bir ülkeyiz. Sayın Putin ile bizim ilişkilerimiz gerçekten çok farklı bir noktadayken, iki iyi dost noktasındayken böyle bir konuma gelmiş olması veyahut da bir pilotun yapmış olduğu hata veya bir yanlış sebebiyle koskoca Türkiye’yi feda etmesi gerçekten düşündürücüdür. Burada Rusya ile münasebetlerimizi kesinlikle yeniden geliştirmenin, yeniden çok daha farklı bir konuma taşımanın gayreti içerisinde olmamız gerekir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama: Rus pilotu kastetti

Erdoğan’ın sözleriyle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı’ndan “Sn. Cumhurbaşkanımızın, ifadesindeki kasıt, Rus pilotun ihlal hatasıdır.” açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen açıklama böyle olsa da, Erdoğan’ın bugünkü sözleri akıllara o dönemki açıklamalarını getirdi. Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, uçak düşürme olayının benzerinin yaşanması durumunda karşılık vereceklerini dair sözlerine “Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine bu karşılığı vermek durumundadır.” sözleriyle cevap vermiş, aynı gün France 24 kanalına yaptığı açıklamada da, ‘Uçağın Rusya’ya ait olduğunu bilsek, yaklaşımımız farklı olurdu’ demişti.

“İsrail ile ilişkiler olumlu”

Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin olumlu olduğunu söyleyerek ” İsrail’e Gazze’ye ambargonun giderilmesi konusunda teklifler yaptık. Gelişmeler olumlu gibi görünüyor.Gazze’de cami, okullar yıkıldı geçtiğimiz dönemde. İsrail “Bunlar Türkiye üzerinden yapılırsa kabul ederiz” diye konuştu.

Muhalefete ‘çay’ yanıtı

Erdoğan, Rize ziyaretinde Yargıtay Başkanı İsmail Cirit’in kendisiyle birlikte ‘çay toplama’sına ilişkin muhalefetin eleştirilerinee ise şöyle yanıt verdi:

Ben şu anda bir siyasi partinin genel başkanı değilim. Halkının yüzde 52 oyunu alarak seçilmiş bir cumhurbaşkanıyım. Yargı organının da yürütmenin de yasama organının da cumhurbaşkanıyım. Böyle bir yaklaşım içine giren muhalefet hala siyaset öğrenememiş. Bunlar Tayyip Erdoğan birine selam verse ‘Niye selam verdin’ diye hesap soracaklar. Bunlar boşuna yoruluyorlar. Yasal, ahlaki olarak hiçbir yanlış yolu yoktur. Bunlara alışamadılar bugüne kadar. Daha çok devletin milletle kaynaşmasını görecekler.”