Erdoğan Almanya'ya Esad'ın sözleriyle seslendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Almanya'nın Türkiye'nin siyasi iade taleplerini kabul etmeyecekleri yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Erdoğan Almanya'ya Esad'ın sözleriyle seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas’ın, Türkiye’nin siyasi iade taleplerini kabul etmeyecekleri yönündeki sözlerine “Ey Almanya! Teröre çanak tutuyorsun. Terör örgütleri akrep gibidir, döner dolaşır sırtından ısırır.” diyerek cevap verdi.

Saray’da düzenlenen “Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödül töreninde konuşan Erdoğan, Alman bakanın sözlerine şu ifadelerle tepki gösterdi:

“Almanya’da bulundukları bilinen FETÖ üyesi savcıların yakalanarak ülkemize iadesini talep etmiştir. Almanya Adalet Bakanı, FETÖ üyesi savcıların kesinlikle iade edilmeyeceklerini söylemiştir. Adli yardımlaşma sadece ağır suçları kapsıyor, siyasi gerekçeler bunun dışında kalıyormuş. Biz de bu yaklaşımı kaygıyla hatta dehşetle izliyoruz. Ey Almanya, ben Sayın Merkel’e 4000 dosya verdim. O dosyaların sayısının 4 bin 500 olduğunu söyledi. Bu örgütün mensuplarını korumasını hala anlamakta zorlanıyorum. Bize ‘endişeleniyoruz’ diye akıl veriyorlar. Ey Almanya sizin bu duruşunuzdan endişeleniyoruz. Teröre çanak tutuyorsunuz çanak. Bu terör belası ey Almanya bilesin bumerang gibi sizi de vuracaktır. Siz teröre yataklık yapmaktan dolayı tarih boyunca anılacaksınız. FETÖ’nün arka bahçesi haline dönüşmesinden endişeliyiz. Terör örgütleri akrep gibidir, döner dolaşır sırtından ısırır.”

Esad da ‘akrep’e benzetmişti 

Erdoğan’ın Almanya’ya seslenirken kullandığı benzetme, yaklaşık 3 yıl önce Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye’ye aynı konuda yaptığı uyarıda da kullanılmıştı.

2013 yılının Ekim ayında, o dönem Halk TV spikeri olan Ece Zereycan ve gazeteci Ömer Ödemiş Beşar Esad’ın evine konuk olmuş ve bir röpörtaj gerçekleştirmişti. Esad, o röportajda Türkiye’yi cihatçı terör gruplarıyla arasına mesafe koyması gerektiği konusunda uyarmış ve “Terörü bir kart gibi cebinize koyamazsınız, çünkü terör akrep gibidir. Cebinize koyarsanız, ilk fırsatta sizi sokacaktır” demişti.