ANALİZ | Emperyalizmin gölgesinde Kürt yönetimleri

Kürt sorununun çok tartışıldığı ve Rojava devrim mi değil mi diye tartışmalarının yapıldığı, Ortadoğu’da seküler güç olan PYD ile dayanışma içinde olunması gerektiğine dair tezlerin öne sürüldüğü bir ortamda bakalım yeni veriler nasıl tartışılacak.

ANALİZ | Emperyalizmin gölgesinde Kürt yönetimleri

Gerek Kuzey Irak’ta gerekse Kuzey Suriye’de ortaya çıkan Kürt yönetim alanlarında emperyalizmin yerleşme adımları hızlanıyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) emperyalist odaklarla girdiği ilişkiler biliniyor. Kuzey Suriye’de PYD’nin yönetiminde bulunan kantonlarda da ABD askeri üsleri kuruluyor.

Kuzey Irak’ta G-7 toplantısı

Irak’ın ABD tarafından işgali sonrası ortaya çıkan IKBY neredeyse bugün ayrı bir devletmiş gibi davranmakta, uluslararası alanda bağımsız politika izlemektedir. İsrail ve Suudi Arabistan desteği bundan kısa zaman önce açıklanmıştı. Ancak bundan daha önemlisi ABD Dışişleri Bakanı ve Barzani arasında yapılan bir toplantıda “Bağımsız Kürt Devleti’ni görmeye ömrümüz yetecek” demeçleri basına yansımıştı.

IKBY’nin ciddi bir iç siyasal kriz içinde olduğu biliniyor. Bu krizin bir tarafı da IKBY’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz. Devlet memurlarının maaşı bile ödenemediği bir kriz içinde bulunan IKBY’nin yardımına emperyalist ülkeler koşuyor. G-7 ülke temsilcileri, ellerinde çantalarıyla bugün Barzani ile ortak bir toplantı gerçekleştirecekler. Anlayacağınız “bağımsız Kürt devleti”, emperyalist ülkelerin çantalarında taşıdıkları paralarla ayakta kalacak.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya’dan oluşan G-7 ülke büyükelçileri ile AB ve Dünya Bankası Irak temsilcilerinin katılacağı toplantı Başbakan Barzani ile gerçekleştirilecek. “Reformların” da görüşüleceği toplantıdan bakalım ne çıkacak?

PYD topraklarında ABD üsleri

ABD, Suriye’nin kuzeyinde ortaya çıkan ve PYD kontrolünde bulunan bölgede askeri üs açma çalışmalarını hızlandırdı. Haseke kırsalındaki üssün yanında şimdi de Kobane’de yeni bir askeri havalimanı yapma planları ortaya çıktı.

Haseke kırsalındaki petrol kasabası Rimelan’da askeri ve sivil amaçlı kullanacak hava üssünün yapımı tamamlandığı bilgisi basında yer almaktadır.

Diğer yandan ABD’nin Kobane’de yeni bir askeri üssün inşaasına başladığı, PYD’nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri adına bir yetkili tarafından açıklandığı NTV tarafından iddia edildi.

Emperyalizm her yerde

Adana’da bulunan İncirlik Üssü’nün yanı sıra Suriye sınırında MİT ve CİA tarafından gizli bir üssün kurulduğu ve birlikte çalışma yürüttüğü yine basına sızan haberler arasında.

Daha önce Ankara’da bir CİA merkezi ile Gaziantep’te Askeri Operasyonlar Merkezi adında bir merkezin bulunduğu basına çıkan haberler arasındaydı.

Emperyalizmin bölgeye dönük stratejik bir müdahale içinde olduğu bu açıdan AKP iktidarı ile emperyalizmin arasında doğrudan işbirliği ile bu adımların atıldığı görülmektedir. Emperyalizm, Türkiye ile kurduğu ilişkileri aynı zamanda Irak ve Suriye’deki bölgesel Kürt yönetimleri ile de kurmuş bulunuyor.

Kürt sorununun çok tartışıldığı ve Rojava devrim mi değil mi diye tartışmalarının yapıldığı, Ortadoğu’da seküler güç olan PYD ile dayanışma içinde olunması gerektiğine dair tezlerin öne sürüldüğü bir ortamda bakalım bu yeni veriler nasıl tartışılacak.