Emperyalizmin faturası: Çatışma bölgelerinde çocuklar okula gidemiyor

Emperyalizmin müdahaleleriyle başlayan çatışmalardan etkilenen 22 ülkedeki kriz bölgelerinde yaşayan yaklaşık 24 milyon çocuk okula gidemiyor.

Emperyalizmin faturası: Çatışma bölgelerinde çocuklar okula gidemiyor

wr-5Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan açıklamaya göre, emperyalizmin müdahaleleriyle başlayan çatışmalardan etkilenen 22 ülkedeki kriz bölgelerinde yaşayan yaklaşık 24 milyon çocuk okula gidemiyor.

Afrika ülkeleri ve Afganistan eğitim alamama oranında başı çekiyor

Yapılan analize göre, bu bölgelerde yaşayan ve yaş grubu olarak ilköğretim ve ortaöğretimin ilk kademesinde (genellikle 6 ile 15 yaş arası) bulunan 109,2 milyon çocuğun dörtte biri eğitim alamıyor.

unseco-11Güney Sudan, okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu ülke konumunda bulunuyor. Burada yaşça ilköğretim ve ortaöğretimin ilk kademesinde olması gereken çocukların yarısından fazlası (%51) eğitim alamıyor. Okula gidemeyen çocukların oranında Nijer %47 ile ikinci sırada yer alırken, hemen ardından Sudan (%41) ve Afganistan (%40) geliyor.

İstatistikler buzdağının görünen ucu

UNICEF Eğitim Bölümü Başkanı Jo Bourne konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çatışmaların etkilediği ülkelerde yaşayan çocuklar evlerini, aile üyelerini, güvenliklerini ve yaşamın normal akışını yitirmiş durumdadır. Bugün, en temel okuma ve yazma becerilerini bile edinemeyen bu çocuklar geleceklerini de kaybetme, yetişkinlik dönemlerinde ekonomilerine ve toplumlarına katkıda bulunma fırsatını da kaçırma riskiyle karşı karşıyadır.” diye konuşuyor.

Çatışmaların etkilediği ülkelerde çocuklara ilişkin veri toplanmasının son derece güç olması sebebi ile burada verilen rakamların tek başına ortadaki sorunun kapsam ve derinliğini yansıtması mümkün olmayabileceği de özellikle vurgulanıyor.

1_21Mali kaynak yetersizliği önlem alınmasını güçleştiriyor

UNICEF’in konuyla ilgili en büyük kaygısını, olağanüstü durumlarda eğitime öncelik tanınmadıkça çatışmalı ortamlarda yaşayan çocuklar ülkelerine ve ekonomilerine katkıda bulunmaları açısından gerekli becerileri edinemeden büyüyecek, bu da milyonlarca çocuğun ve ailelerinin içinde bulundukları esasen çok güç durumu daha da ağırlaştıracak olması oluşturuyor. İnsani yardım çağrıları söz konusu olduğunda eğitim en az ödenek ayrılan alanlardan biri olma durumunu sürdürüyor. Örneğin UNICEF’in Güney Sudanlı mültecilere hizmet verdiği Uganda’da eğitim %89 oranında finansman açığıyla karşı karşıya.

Jo Bourne, çatışma bölgelerinde eğitimin önemini, “Okul, çocukları çatışmalar sona erdikten sonra ülkelerini yeniden inşa etmeleri için gerekli bilgi ve becerilerle donatır, kısa dönemde ise yaşadıkları travmanın üstesinden gelebilmeleri açısından gerekli istikrarı ve yapılanmayı sağlar. Okullar ayrıca çocukları çevrelerindeki travma ve fiziksel tehlikelere karşı da korur. Okula gitmeyen çocuklar istismar, sömürü ve silahlı gruplara alınma gibi tehlikelere daha açıktır.” diye açıklıyor.