Emniyet'ten tüm birimlere 'işkenceye ara ver" talimatı

Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm birimlere 'denetim' uyarısında bulunarak "ortalığı toparlama" talimatı verdi.

Emniyet'ten tüm birimlere 'işkenceye ara ver

Emniyet Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltında işkence iddiaları tartışılmaya devam ederken, tüm birimlere ‘denetim’ uyarısında bulunarak “ortalığı toparlama” talimatı verdi.

Gazeteci Ahmet Şık’ın Twitter hesabından paylaştığı belgeye göre, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin Türkiye’de denetleme yapacağını hatırlatan Emniyet, “Gizli” ibareli yazıyla tüm gözaltı merkezlerine talimat verdi ve “bütün gözaltı birimlerini anılan ziyarete uygun hale getirecek düzenlemelerin ivedilikle yapılması”nı istedi.

Söz konusu talimatta şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkemizde 15/07/2016 tarihinde gerçekleştirilen hain darbe girişimi sonrasında yürütülen soruşturmalarla ilgili olarak uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalar ile yabancı medyada yer alan haberler konusunda yapılabilecek iş ve işlemlere ilişkin 01/08/2016 tarihinde Adalet Bakanlığında gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında dile getirilen hususlar ilgi yazı ile bildirilmişti.

Bu defa. 25/08/2016. tarihinde Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen “Koordinasyon Toplantısında Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin 28/08-06/09/2016 tarihleri arasında ülkemize bir ziyarette bulunacağı ve ziyaret esnasında ise Ülkemiz genelinde herhangi bir gözaltı merkezine spontane olarak ziyaretler gerçekleştirebileceği hususu belirtilmiştir.

Bu kapsamda, gözaltı birimi olarak kullanılan spor tesisleri vb. yerlerin mümkün olduğunca kullanılmamasına özen gösterilmesi, gözaltı iş ve işlemlerinde mevcut yasal ve uluslararası standartlara göre hareket edilmesi ve bütün gözaltı birimlerini anılan ziyarete uygun hale getirecek düzenlemelerin ivedilikle yapılması hususunda Gereğini rica ederim.”