VİDEO | Emine Erdoğan'dan cariyelik güzellemesi: İlham kaynağımızdır!

Emine Erdoğan, "6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler biz kadınlar için ilham kaynağıdır" dedi.

VİDEO | Emine Erdoğan'dan cariyelik güzellemesi: İlham kaynağımızdır!

Emine Erdoğan, “6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler biz kadınlar için ilham kaynağıdır” dedi. Haremin Osmanlı’da seks köleliği olduğu bilinmesine rağmen, hanedan üyeleri için okul olduğunu ve kadınların hayata hazırlandıkları yer olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara Rixos Otel’de düzenlediği “Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar” programına, Emine Erdoğan katıldı.

Emine Erdoğan, 632 yıl üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin sahip olduğu zengin kültürel mirası içeren “Kuyud-i Kadime Arşivi” sergisinin açılışını gerçekleştirdi ve yetkililerden bilgi aldı. Program öncesi davetlilere, tarihimizde kadının yeri ve önemini anlatan kısa film gösterimi yapıldı.

Programda konuşan Emine Erdoğan, “Bu özel günde tarihimize iz bırakan valide sultanları hatırlamak, onların mirasını yeni nesillere tanıtmak çok önemli bir girişimdir. Bu tarihi sorumluluğu hissederek böyle bir program düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Sayın Bakan nezdinde emek veren herkesi de tebrik ediyorum” dedi.

Emine Erdoğan, tarihin geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanıdığını belirten Erdoğan, “Dün ne olduğumuz gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir. 6 asırlık imparatorluk tarihinde kadınların bıraktığı izler de biz kadınlar için ilham kaynağıdır. Osmanlı hanedanının kadın üyeleri ve harem her zaman ilgi çekici bir konu olmuştur. Oryantalistler bir takım hayali tasvirlerle zihinlerde Osmanlı kadınlarına dair olumsuz algılar üretmişlerdir. Nitekim eserlerine baktığımızda çoğu kez dünya zevklerine ve iktidar hırsına müptela kadınlarla karşılaşırız. Oysa harem, Osmanlı hanedan üyeleri için daha çok bir okuldur. Kadınların hayata hazırlandıkları, hayır faaliyetlerini örgütledikleri bir eğitim yuvasıdır. Bu yuvanın başında da valide sultanlar yer alır” ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=4VH0Po4LPUc

Emine Erdoğan, padişah annelerinin günümüzde daha çok bıraktıkları mimari eserlerle tanındığına dikkat çekerek, “Kösem Sultan, Nurbanu Sultan, Bezmialem Valide Sultan’ın geride bıraktığı nice vakıf eserleri, şehirlerimizi süslemektedir. Vakıf medeniyeti olarak nitelediğimiz, Osmanlı’ya ait 30 bin vakıf belgesi içinde kadınların kurduğu 2 bin 309 vakıf tespit edilmiştir. Eğitimden sağlığa çeşitli alanlarda hizmet veren vakıflar, zenginler ve fakirler arasındaki gelir farkını azaltarak toplumsal gelişmede önemli roller üstlenmiştir” diye konuştu.

Tarihin herkes için bir ayna olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Osmanlı kadınların aynasında gördüğümüz bu güzel hasletler, bizlerin hayatında da pusula olmalıdır. Muhtaçlara yardım eli uzatan, yetim ve kimsesizlere sahip çıkan bu yüce ruhlar, bizim hayatımıza yön vermektedir. Kadınlar yeri gelmiş topluma şifa dağıtmış, yeri gelmiş öğretmen olmuştur hatta yeri gelmiş banisi oldukları mimari eserlerle şehirlerin inşasına katkı sunmuşlardır. Osmanlı bakiyesi coğrafyada, kadınların yaptırdığı hanlara, hamamlara, kervansaraylara, medrese ve camilere rastlarız. Şefkat eli üç kıtaya kılcal damarlar gibi yayılmış kadınların ince ruhları şehirleri mamur etmiştir. Valide sultanların öncü rol oynadığı hayır hizmetleri, tarihe öyle izler bırakmıştır ki o zaman atılan tohumlar bugün meyvelerini vermektedir. Valide sultanlar analarımıza örnek olmuş, böylece gönlü geniş eli açık nesiller yetişmiştir ” dedi.