Eminağaoğlu, cuma namazı düzenlemesini Danıştay'a taşıdı

Ömer Faruk Eminağaoğlu, bugün yürürlüğe giren cuma namazı için mesai düzenlemesinin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Eminağaoğlu, cuma namazı düzenlemesini Danıştay'a taşıdı

Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, bugün yürürlüğe giren cuma namazı için mesai düzenlemesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Danıştay’a başvurdu.

Eminağaoğlu, Danıştay’a verdiği dilekçede yayınlanan genelgenin, açık hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi gerektiğini savundu. Eminağaoğlu dilekçesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Mevzuatta inanç özgürlüğü bağlamında çalışma saatleri konusunda bir sınırlama öngörülmediğinden bahisle, sınırlama olmayan her konu serbesttir gibi bir düşünceyle, bu genelgeye geçerlilik tanınamaz.

Böyle bir gerekçe ve anlayış, inanç özgürlüğü adı altında, isteyene ramazan ayı içinde de günlük çalışma saatlerinin kaydırılarak kullanılması gibi bir durumu gündeme taşıyacaktır. Gide gide takvim ve hafta tatili konusundaki sistemlerin tartışılmasının önü açılacaktır. Ya da inanç özgürlüğünün gereği ise, bu neden yapılmamaktadır. Sorunun olmayan yanıtı, yapılan genelgenin aykırılığını ortaya koymaktadır. Bu durum daha sonra tüm namaz saatlerinin gözetilmesi durumunu da ortaya çıkaracaktır ki, bu anlayış, devlet hukuk ve siyasal sistemindeki değişimi ortaya koymaktadır.”

Eminağaoğlu ayrıca, işlemin 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası’nın 106. maddesi kapsamında kalması nedeniyle, konunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da iletilmesinin sağlanmasını talep etti.

Cuma namazı tatili için hazırlanan genelge bu sabah yayınlanmıştı

Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelge Resmi Gazete’de yer aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayımlanan ‘Cuma İzniyle İlgili 2016/1 Sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde cuma günleriyle öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde kullanılabilmesine ilişkin “Anayasa ve ilgili mevzuatla güvence altına alınan dini inanç hürriyetinin bir gereği olarak; cuma namazı saatinin mesai saatine denk gelmesi halinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan isteyenlere mesai kaybına neden olmadan izin verilir” denilmişti.