Emek Sineması'nda tarih katliamı unutturulmak isteniyor

Emek Sineması'nın yerine yapılan bina için, sinema salonunun yeni halini gösteren fotoğraflarla bir tanıtım ve imaj düzeltme çalışması başladı.

Emek Sineması'nda tarih katliamı unutturulmak isteniyor

Uzun süren protestolar ve mücadele sonrasında yıkılmasına engel olunamayan Emek Sineması’nın yerine yapılan bina için, sinema salonunun yeni halini gösteren fotoğraflarla bir tanıtım ve imaj düzeltme çalışması başladı.

Yandaş gazetelerde, “Gezicilerin ve hükümet düşmanı tiyatrocuların “Yıkılıyor” diye yaygara kopardığı Emek Sineması’nın yeni hali” diye servis edilen yeni salonun şatafatlı görüntüleri ile tarih katliamı unutturulmak isteniyor.

emek sinemasi eski3Emek’in tarihi

1924’te Beyoğlu Melek Sineması olarak açılan Cumhuriyet döneminin ilk sinema salonlarından Emek Sineması’nın bulunduğu bina, sinema olmadan önce başka amaçlarla kullanılmıştı. 1884’te mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen ve ilk kez “Club des Chasseurs de Constantinople” (İstanbul Avcılar Kulübü) olarak açılan bina daha sonra Strangali’nin Rum Atletik Jimnastikhanesi, ardından 1909’da “Nouveau Cirque” (Yeni Sirk) ondan sonra da tekerlekli paten pisti ve eğlence merkezi olan “Skating Palace” (Paten Sarayı) gibi işletmelere ev sahipliği yapmıştı.

emek sinemasi eski41918 yılında ise “Yeni Tiyatro” olarak kapılarını yeniden açan bina, 1924 yılının sonuna gelindiğinde de “Melek Sineması” olmuştu. Varlık vergisi yıllarında (1940’lar) bina ve külliyesi belediye tarafından satın alınmış ve 1957’de Emekli Sandığı’na ihale edilmişti. Emek Film’in de sahibi olan Emekli Sandığı yenilediği sinemanın adını “Emek Sineması” olarak değiştirmişti.

Daha sonra geçersiz sayılacak olan Türkiye’deki ilk güzellik yarışması, 1926 yılında burada düzenlenmiş ve yarışmayı sinemanın yer göstericisi Araksi Çetinyan kazanmıştı.

emek sinemasi eski1

Emek Sineması 1993 yılında ciddi bir restorasyondan geçmiş, son olarak 2000 yılında koltukları ve ses düzeni yenilenmiş ancak sinema binası, 20 Mayıs 2013 tarihinde tamamen yıkılmıştı.

Yirmi yılı aşkın süre İstanbul Film Festivali’ne ve 2002 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenmeye başlanan Film Ekimi etkinliğine de ev sahipliği yapmış olan sinema salonu, 2009-2010 sezonunda kapalı kalmıştı.

emek sinemasi eski5

Duvar süslemeleri yeter mi?

Sinemanın yeni hali olarak servis edilen fotoğraflardaki şatafat bir yana binanın yıkılmasından önce sökülen sinemanın içerisindeki süslemelerin yerine yerleştirilmesi sinemanın orijinalliğini koruduğu şeklinde sunuluyor.