Eller yalan söylemez

Castro ve Çipras'ın ABD'ye karşı duruşları oldukça farklı.

Eller yalan söylemez

Ocak ayında başkanlık koltuğunu bırakacak olan Barack Obama, geçtiğimiz gün Yunanistan’ı ziyaret etti. Ziyareti sırasında bir dönem “radikal sol umut” olarak pazarlanan SYRIZA başkanı ve Yunanistan başbakanı Aleksis Çipras’ın Obama’ya yönelik sıcak tavırları dikkat çekti. Çipras ayrıca Obama’nın Yunanistan’da olduğu süre içerisinde tüm protesto gösterilerini yasakladı. Buna rağmen sokağa çıkan işçilere ise polis sert bir şekilde saldırdı.

Diğer tarafta ise Küba Devrimi’nin öncülerinden, Küba Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro geçtiğimiz Mart ayında Obama’nın gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ortaya çıkan görüntü ile gündeme oturmuştu. Küba Devrimi’nden sonra Küba’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, Castro ile birlikte düzenledikleri basın toplantısının ardından Obama’nın omzuna kolunu atmasına engel olmuş, emperyalist ABD Başkanı’nın sosyalist Küba’ya “kol atmasını” engellemişti. Sembolik de olsa her iki taraf için de niyetlerini oldukça net bir şekilde belli eden bir fotoğraf olarak tarihte yerini aldı.

Bir tarafta gerek Yunan halkına gerekse Türkiye’ye “radikal sol”, “sosyalist sol” olarak pazarlanan, Türkiye’de bazı çevrelerin övmekle bitiremedikleri ve Türkiye’deki benzeri olduğu iddiası ile birbiriyle yarıştığı SYRIZA; bir tarafta ise ABD’nin dibinde ambargo ile boğuşan, ama herşeye rağmen ABD’ye ve emperyalizme boyun eğmeyen bir Küba Komünist Partisi. Bir yanda işbirlikçilik, diğer yanda komünistlik.