Elif Şafak saçmaladı: Ayasofya hem cami, hem müze, hem de kilise olsun

Yazar Elif Şafak, Ayasofya Müzesi için anlaşılması zor bir öneride bulundu

Elif Şafak saçmaladı: Ayasofya hem cami, hem müze, hem de kilise olsun

Yakın döneme kadar AKP’nin ‘organik aydın’larından olan, AKP-Cemaat ortaklığı döneminde iktidara verdiği destekle bilinen liberal yazar Elif Şafak, İstanbul’daki Ayasofya Müzesi’nin ‘yeni statü’süne dair ‘orjinal’ bir öneride bulundu. Şafak, Ayasofya Müzesi’nin hem kilise hem cami, hem de müze olarak kullanılmasını önerdi.

Şafak, ‘parlak’ önerisini şu sözlerle dile getirdi:

“Kendi taleplerini yükseltirken birçok insan tarihe dikkat etmiyor. Halbuki ülkeler ne zaman güzel ilerleyebiliyorlar, bir süreklilik duygusu içinde oldukları zaman. Bizde ise hep kesitler var hep kopuşlar var. Şimdi Ayasofya tarihi boyunca evet kilisede olmuş cami de olmuş müze de olmuş. Bana göre biliyorum birçok insana çok uçuk gelebilir bu fikir, doğrusu yapılacaksa illa yeni bir düzenleme yapılacaksa o zaman kilise de, cami de, müze de olabileceği şekilde yapılmalı bu düzenleme.”

81 yıldır müze olarak kullanılıyor

Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) döneminde 537 yılında ibadete açılan ve 916 yıl kilise olarak kullanılan Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilmişti. O tarihten itibaren cami olarak işlev gören yapı, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte 1935 yılında müze ilan edildi.

Gerici dernek ve partilerin ‘ibadete açılması’ için sık sık önünde gösteriler düzenlediği ve ‘toplu namaz’ eylemleri yaptığı müzenin, AKP eliyle de son dönemde müze işlevinden aşama aşama çıkarılmaya çalışıldığı biliniyor. Camiye çevirmeye yönelik adımlar çerçevesinde, TRT Diyanet TV’nin ‘Bereket Vakti Ayasofya’ programı için Ramazan boyunca Kuran okunan müzede, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katıldığı Kadir Gecesi (1 Temmuz) programının ardından 81 yıl sonra sabah namazı ezanı okundu.