Elektrik faturasında 'ek ücret' uyarısı

Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Bülent Çebin; “fatura öderken alınan ücretler yasal değil” dedi.

Elektrik faturasında 'ek ücret' uyarısı

Tüketici Birliği Federasyonu üyesi ve Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Bülent Çebin, elektrik faturası tahsilinde görevli tedarikçi şirketlere ödenen ek ücretlerin yasal olmadığını söyleyerek, vatandaşlara fazladan verdikleri paralarını geri alma çağrısında bulundu.

Elektrik tedarik firmalarının, faturaların tahsilinde ek ücret almalarının yönetmeliğe aykırı olduğunu bildiren Bülent Çebin, bazı dağıtım firmalarının fatura ödemeleri için tüketicileri anlaşmalı oldukları ödeme noktalarına yönlendirdiklerini ve bu noktalara ödeme yapanlardan 1,00 TL.-5.00 TL. arasında tahsilat bedeli alındığını hatırlattı.

Böyle bir ücret almanın yasal olmadığını belirten Çebin, vatandaşların paralarını geri istemelerini ve şikayette bulunmalarını istedi.

Bülent Çebin’in açıklaması şöyle:

“08.05.2014 tarihli Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin 12/son maddesigereğince; ‘görevli tedarik şirketleri veya hizmet alımı yapılan kişiler tarafından faturaların tahsilatı işlemi sebebiyle tüketicilerden herhangi bir ad altında bedel talep edilemez.”

Bu açık düzenlemeye karşın bazı firmaların, elektrik faturasını ödemek için kendisine başvuran tüketicilerin ödemelerini kabul etmeyerek, tüketicileri anlaşmalı oldukları ödeme noktalarına yönlendirdikleri ve bu noktalara ödeme yapan tüketicilerden, nakit veya kredi kartı ile ödeme yapılmasına göre değişen miktarlarda 1,00 TL.-5.00 TL. arasında tahsilat bedeli alındığı tespit edilmiştir.