El Kaideci örgüt: Fırat Kalkanı ile birlikte hareket etmek caiz...

El Kaide'nin Suriye kolu olarak faaliyet gösteren Ahrar'üş Şam adlı cihatçı örgüt Fırat Kalkanı harekatına katılma kararı aldı.

El Kaideci örgüt: Fırat Kalkanı ile birlikte hareket etmek caiz...

Suriye’de faaliyet gösteren en güçlü cihatçı gruplardan biri olan Ahrar’üş Şam, Fırat Kalkanı’nın 28. gününde yayınladığı fetva ile savaşçılarına, Türkiye’nin yürüttüğü operasyona destek verme çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Fırat Kalkanı operasyonunda  PKK, PYD ve IŞİD’e karşı TSK’den yardım almanın caiz olduğu” ifadeleri yer aldı.

ABC Gazetesi’nin bildirdiğine göre, El Kaide lideri Eymen El Zevahiri’nin kişisel temsilcisi tarafından kurulan Ahrar’üş Şam’ın dört kişiden oluşan fetva meclisi tarafından imzalanan bildiriye göre Fırat Kalkanı’na destek kararı iki gerekçe ile alındı.

Bunlardan birincisi, “Tasvip edilemez eylemleriyle İslam inancını karalayıp, Suriye devrimini sırtından hançerleyen IŞİD’e karşı savaşmak ve onun egemenliğine son vermek.”

Ahrar’üş Şam, Fırat Kalkanı harekâtına katılmasının ikinci gerekçesi olarak da ‘Suriye devriminin düşmanı’ olarak tanımladıkları PKK, PYD gibi örgütlerin IŞİD’den temizlenen yerleri almasına engel olmak olarak açıkladı. Fetvada, “PKK, PYD’nin Tel Abyad ve Menbic gibi yerlerde halkımıza yaptıkları unutulmamalı. Sünni Arapları ve diğer bölge sakinlerine musallat olup ölümlere, zorunlu göçe ve yıkıma neden oldular” denilerek, “Bunların bir daha yaşanmasına izin veremeyiz” ifadesi kullanıldı.

Ahrar’üş Şam, Suriye’deki savaş sahasında zaman zaman IŞİD ile birlikte hareket etmeye devam ediyor. Hatta örgüt son süreçte Rusya ve ABD’nin anlaşması ile ilan edilen ateşkesi tanımayacağını açıklamış ve Suriye Ordusu’na karşı eylemlerine devam ederek ateşkesi onlarca kere ihlal etmişti.

Örgüt ayrıca El Kaide’nin Suriye kolu olan ve kısa süre önce “ideolojimizi değil ismimizi değiştiriyoruz” diyerek Batı’dan gelen siah desteğini devam ettirebilme adına, Kaide liderinin de izniyle “örgütten ayrılan” Nusra Cephesi’nin de en büyük müttefiği.

Suriye Ordusu’na karşı kurulan ve Türkiye, ABD, Katar, Suudi Arabistan başta olmak üzere Batı’nın desteklediği Fetih Ordusu da isimli cihatçı çetenin de en önemli ikinci gücü. Hatırlanacağı üzere Suriye Ordusu’nun Halep’te mücadele ettiği en büyük cihatçı güçlerden birisi Fetih Ordusu.