El Ezher'den "dinde reform" çağrısı

Mısır'da bulunan ve İslam dünyasının en önemli dini üniversitesi olan El Ezher Üniversitesi'nin eski rektörü Usama el Abd, "dinde reform" çağrısında bulundu.

El Ezher'den

Mısır’da bulunan ve İslam dünyasının en önemli dini üniversitesi olan El Ezher Üniversitesi’nin eski rektörü Usama el Abd, daha önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin yaptığı “dinde reform” çağrısını yineledi.

İslam İşleri Yüksek Konseyi toplantısında konuşan el Abd İslami din söyleminde reform çağrısında bulundu. El Abd dünyanın sürekli olarak değiştiğini ve kendisini yenilemeyen insanların zayıf düşerek yok olduklarını belirttiği konuşmasında, “İslam ulusunu ölüm döşeğine mahkum etme çabaları var. Onun korunması için sizlere güveniliyor. Bu ağır sorumluluğun istesinden gelemezsek Allah katında sorumlu olacağız. Dinsel söylemde reform yapmak ve onu geliştirmek meşrudur çünkü dünya olduğu yerde durmuyor. Kuran ve Muhammed Peygamber’in sünnetini her zaman takip etmeliyiz. İnsanlar Muhammed’e sorular sorduğunda o herkese ihtiyaçlarına göre farklı cevaplar verirdi. Reform ve gelişimin anlamı budur.” diye konuştu.

Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarının devrilmesiyle Sünni din inancına ilişkin olarak çeşitli tartışmalar yaşanıyor. Özellikle, cihatçı akımlara karşı daha ılımlı bir din yorumunun geliştirilmesine de sıklıkla vurgu yapılıyor.

El Abd’ın aşırı uçların İslam ile ilişkilendirilmesinin önüne geçmek için düşünme biçiminin reforma tabi tutulması gerektiğini vurguladığı konuşması da bu tartışmalarda yeni bir sayfa açmış oldu.