Ekonomiye güven sürekli azalıyor

Ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %16,8 oranında azalarak 100,81 değerinden 83,88 değerine düştü.

Ekonomiye güven sürekli azalıyor

Ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %16,8 oranında azalarak 100,81 değerinden 83,88 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, hizmet, reel kesim (imalat sanayi), tüketici, ve inşaat güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Hizmet sektörü güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %6,6 oranında azalarak 92,53 değerine düştü. Reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksi Aralık ayına göre %2,7 oranında düşerek Ocak ayında sırasıyla 105,90 ve 71,62 değerlerine ulaştı. İnşaat sektörü güven endeksi ise %1,4 azalarak 83,91 değerini aldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %3,6 oranında artarak 104,93 değerinden 108,76 değerine yükseldi.

Ekonomik güven endeksi nedir, nasıl hesaplanır?

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanıyor.

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olma özelliğini taşıyor.

Hesaplama verilerine ilişkin detaylar ise şu şekilde,

Tüketici sektörü güven endeksini oluşturmak için yapılan anketlerden elde edilen hanenin maddi durum beklentisi, genel ekonomik durum beklentisi, işsiz sayısı beklentisi ve tasarruf etme ihtimali gibi veriler toplam veri içerisinde yüzde 20’lik bir kısmı oluşturuyor. İmalat sektörü güven endeksini oluşturmak için yapılan anketlerden elde edilen  toplam sipariş miktarı, mamul mal stok miktarı, üretim hacmi, toplam istihdam, toplam sipariş miktarı, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişat gibi veriler toplam verinin yüzde 40’ını oluşturuyor. Hizmet sektöründe ise alt endeksler, iş durumu, hizmetlere olan talep, hizmetlere olan talep beklentisinden oluşuyor ve veriyi yüzde 30 oranında etkiliyor. Perakende ticaret sektörünün ağırlığı yüzde 5 olmakla birlikte endeksleri iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi gibi veriler oluşturuyor. İnşaat sektörü de yüzde 5 etkilemekle birlikte alt endeksleri alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi oluşturuyor.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında sektör ağırlıkları beş güven göstergesine doğrudan uygulanmakla birlikte her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin normalleştirilmiş alt endekslerine uygulanmaktadır.

Normalleştirme, farklı ölçeklerdeki verilerin karşılaştırılabilir hale getirilmesidir.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.