Ekonomik kriz ilk maaşları vuruyor

Ekonomideki yavaşlama çalışanların aylık ücretlerini tehdit etmeye başladı.

Ekonomik kriz ilk maaşları vuruyor

İşyerleri ve patronlarıyla yaşadıkları sorunları Çalışma Bakanlığı’na şikayet eden yüz binlerce işçiden büyük bölümü ücretlerinin ödenmediğini bildirdi. Başkent Ankara’da maaşı ödenmeyen işçi sorununda adeta patlama yaşandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı ‘Çalışma Hayatı İstatistikleri’ ekonominin içinde bulunduğu sıkıntıların özel sektör çalışanlarının ücret ve sosyal haklarında yol açtığı tahribatı gün yüzüne çıkardı. Resmi verilere göre, geçen yıl 123 bin 373 işçi Çalışma Bakanlığı’na toplam 214 bin şikayet başvurusunda bulundu. Bir önceki yıl şikayet sayısı 178 bin olmuştu. İşçilerin en çok şikayet ettiği konu ise aylık ücretleri oldu.

tablo-ekonomik-yavaşlama

214 bin başvurudan yaklaşık 60 bini, işyerlerinde maaşlarının ödenmediği ya da eksik ödendiği şikayetlerinden oluştu. Buna göre Bakanlık’a ulaşan her 3 ila 4 işçi şikayetinden 1’i alın terinin karşılığı olan ücret ve maaşlardan kaynaklanıyor. Denetim yetersizliği ve patronların aşırı kar hırsı yüzünden çok sayıda işçi ya maaşını zamanında alamıyor, ya eksik alıyor ya da hiç alamayıp mahkemelerle uğraşıyor.