Eğit-Donat programı Yeni Şafak'a yetmedi

ABD'nin yeniden başlattığı "Eğit Donat" programı Yeni Şafak'a yeterli gelmedi.

Eğit-Donat programı Yeni Şafak'a yetmedi

ABD yönetiminin yeniden başlattığı “Eğit-Donat” programı Yeni Şafak’a yeterli gelmedi.

Eğitimlere “muhalifler” ile birlikte PYD’nin de dahil edildiğini iddia eden Yeni Şafak gazetesi cihatçı terör örgütlerinin ittifakı olan Halep Askeri Meclisi’nin Başkanı General Zahir Sakit’in ağzından, “Proje sadece ABD’nin yeni bir oyalama taktiğidir” sözlerini manşete taşıdı.

ABD’nin Suriye’de kendi askerlerini kullanmamak için 2015 yılı Şubat ayında başlattığı, ancak Eylül ayında başarısızlıkla sona eren ‘Eğit-Donat’ programını yeniden uygulama başlaması AKP’nin yarı resmi yayın organı Yeni Şafak tarafından tartışmaya açılırken emperyalizmle ortaklık değil emperyalizmin desteğinin boyutu tartışma konusu yapıldı.

ABD “cihatçı teröristleri” oyalıyormuş

Yeni Şafak’a açıklama yapan Halep Askeri Meclisi eski Başkanı General Zahir Sakit, savaşın ilk başladığı günden bu yana ABD’nin muhaliflere karşı dürüst davranmadığını ve’Eğit-Donat’ın gerçekte muhalifleri oyalama ve aldatma projesi olduğunu söyledi.

“PYD’de de programa dahil edildi” iddiası

Yeni Şafak, ABD Savunma Bakanlığı tarafından Suriyeli cihatçı örgütlerin eğitilmesi amacı ile Türkiye ve Ürdün’de bulunan kamplarda verilecek yeni dönemdeki eğitime PYD’nin de katılacağını iddia ederken haberin içinde PYD’nin değil PYD’nin öncülüğünü yaptığı Suriye Demokratik Güçleri’ni oluşturan bazı grupların adlarının anıldığı görülüyor.

ABD Türkiye’den program için 500 Türkmen istedi

Bir önceki ‘Eğit-Donat’ın başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle gizlilik içerisinde yürütülen çalışmalar için Pentagon, Dışişleri Bakanlığı’ndan 500 Türkmen’in ismini istedi. İlk etapta 2 bin kişi programa dahil edilecek.

IŞİD ile savaşma şartı

Eğit-Donat’ta gruplara verilen silah ve mühimmatın yalnızca IŞİD’le savaşta kullanılması şartı getirildi. Halep’in kuzeyinde halen IŞİD’e karşı savaşan grupların IŞİD’le verdiği mücadele Suriye genelinde aktif olan cephe toplamının yalnızca % 15’ni teşkil ediyor. IŞİD’le mücadele kapsamında bir grup “muhalifin” eğitimine Mayıs ayında başlanacak. Öncelikli olarak IŞİD’e karşı savaşılan bölgelerde eğitilmiş muhaliflerin konuşlandırılması planlanıyor.