Efkan Ala'nın 'sürpriz istifa'sı hakkında dört iddia

Efkan Ala'nın beklenmeyen istifası sonrasında farklı iddialar ortaya atıldı.

Efkan Ala'nın 'sürpriz istifa'sı hakkında dört iddia

Efkan Ala’nın beklenmedik biçimde İçişleri Bakanlığı’ndan istifa ettirilmesinin “Cemaat”le mücadelede ağır kaldığından kaynaklandığı iddia ediliyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın istifa ettirilmesinin ardından soru işaretleri devam ediyor.

Ala’nın cemaatle mücadelede ‘ağır kaldığı’ iddia edilirken, istifayı Erdoğan’ın istediği belirtiliyor. Öte yandan MİT başta olmak üzere başka görevde almaların da gelebileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan‘ın haberine göre AKP kulislerinde, Ala’nın bakanlık bürokrasisi başta olmak üzere cemaatle mücadele için yapılan operasyonlarda yavaş kaldığı, bu nedenle görevden alındığı değerlendirmesi yapılıyor. Ala’nın İçişleri bürokrasisine yabancı olan Süleyman Soylu’nun atanmasıyla MİT başta olmak üzere üst düzey bürokraside hızla görevden almaların yapılacağına dikkat çekiliyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında AKP’nin parti teşkilatları ve yerel yönetimlerde başlattığı cemaat temizliğinin kabine ve parti yönetimine de sıçrayabileceği beklentisi bir süredir dile getiriliyordu. Ala’nın dün bakanlıktan istifa etmesi, parti kulislerinde ’sürpriz’ olarak nitelendirildi. Ala’nın Erdoğan’ın isteği üzerine istifa ettiği konuşulurken, istifanın nedenleri konusunda şu değerlendirmeler yapılıyor:

Ala yavaş kaldı

Ala, İçişleri Bakanı olarak 15 Temmuz gecesi ve sonrasında aktif değildi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, darbe gecesi İçişleri Bakanı’na bağlı olan valileri arayıp talimat verirken, Ala ortada çok görünmedi. Süleyman Soylu da o gece çok aktifti. Darbe girişimi sonrası Emniyet’te operasyon yapıldı, ancak bakanlık bürokrasisi ile vali ve kaymakamlara yönelik operasyonlarda zayıf kalındı.

Kendi belirlediği bürokrasi

Ala, bakanlık bürokrasisi, valiler ve kaymakamları belirleyen isim. Kendi atadığı bürokrasiye angaje olmuş olabilir. Operasyonların hızlandırılması için İçişleri bürokrasisine yabancı dışardan bir isme gerek duyulmuş olabilir. Bu açıdan da Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a da yakınlığı açısından düşünüldüğü zaman en uygun isimlerden biri.

Saray ile ters düşmüş olabilir

Ala, Erdoğan’ın isteği üzerine kabine dışında kaldı. Bu sürece gelinmesinde bazı atamalar ve görevden almalar konusunda Saray ile ters düşmesi etkili olmuş olabilir.

MİT ve üst düzey bürokraside operasyon

Ala’nın yerine Süleyman Soylu’nun getirilmesiyle İçişleri bürokrasisi başta olmak üzere MİT ve kamu üst düzey bürokrasisinde sert bir operasyon dalgası yaşanabilir.