Efkan Ala'dan Darbe Komisyonu'na 'itiraf'lar

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM'de 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyona bilgi verdi.

Efkan Ala'dan Darbe Komisyonu'na 'itiraf'lar

TBMM 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan komisyona bilgi veren Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, AKP ve Saray içinde bilgi sızdıran Twitter fenomeni Fuat Avni’yle ilgili açıklamalarda bulundu. Ala, Avni’nin bir kişi olmadığını aktardı.

Avni’nin komisyonda kendisine yönelik “15 Temmuz sonrası neden görevden alındınız?” sorusuna, “Belki de daha önemli işler yapıyorum” yanıtını vermesi dikkat çekti.

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na şu bilgileri verdi:

“‘One munite’ten sonra başladı”

Onu munite’ten birkaç ay sonra bu örgüt hükümet aleyhine belge, bilgi toplamaya, dosyalar açmaya, dinlemeler yapmaya başlamış. Daha sonra başka partilerde de yaygın dinlemeler yapmış. Devasa bir örgüt haline gelmiş. Yılda ortalama 250 bin kişiyi dinlemişler. Bir kişi hakkında birkaç karar alındığı olmuş. Dinleme kararlarının sayısı yılda 500 bine varıyor. Bir kişinin ortalama 10 kişiyle konuştuğunu düşünürseniz varın siz hesap edin dinlenen kişi sayısını.

“Yüzde 90’ların üzerindeydi”

“17/25 Aralık öncesi emniyetin operasyonel birimlerinde, istihbaratında, emniyet müdürü seviyesinde yüzde 90’ların üzerinde oranlardalardı. 17/25 Aralık’tan sonra biz tabii bunları değiştirdik. Biz, 2-3 ay içerisinde emniyet müdürlerinden onlara ait olanların tamamını değiştirdik. İstihbarat teşkilatı tabii zaman alıyor. Burada yüzde 99 oranında değiştirildi. 35 bin kişinin yeri değiştirildi. 5-6 bin kişiyi görevden aldık. Bunları etkin, operasyonel birimlerden uzaklaştırdık. Bazıları aynı daktilodan çıkmış kararlarla, yargıdaki adamlarıyla geri dönmeye başladılar. Önemli bir kısmını emekli ettik, meslekten çıkardık. Hepsi dikkate alındığında 40 bin civarında kişi tasfiye olmuştu.”

“MİT Müsteşarı’yla görüştüm”

“2 F-16’yı o gece bindiğimiz uçağı Malatya’ya indirmek için kaldırmışlar. Bunlar ifadelerde var. O gece MİT Müsteşarımızla görüştüm, bu uçakları en azından tedirgin edecek şeyler vardı ellerinde. Onları sevk ettik, Meclis’e, Külliye’ye (Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na) ve Başbakanlığa. Türksat’a da ikinci saldırıyı önlemek için, Ejder diye bir araç vardı, onları henüz teslim almamıştık, onları sevk ettik fabrikadan. Jandarmada Karargahı ele geçiren de zamanında tayin ettiğimiz, ama bir senedir işlemi gerçekleşmeyen, tayin emrim tebliğ edilmediği için 1 yıl öyle görev yapan kişi. Şu saat, şu tarihte şöyle bir şey olacak diye bir istihbarat bilgisi gelmiş değil. Ama bunlar şöyle şöyle bir şey yapabilirler diye istihbarat birimlerinden değerlendirmeler geliyordu. O tarihten önce de geliyordu. Bir sistemde darbe yapma ihtimali varsa imkanı da olur. Darbeye imkan veren sistemi değiştirmek boynumuzun borcudur”

“Herkes herkesle çektiriyor” (Gençlik fotoğrafınız FETÖ’den çıktı. 15 Temmuz’dan hemen sonra, alınmanızın nedeni nedir? Adil Öksüz’ü tanıyor musunuz? sorusuna)

“Resimler dediğiniz, ta kaymakamlığa girdiğimiz dönemler ve o zaman herkes birbiriyle resim çektiriyor. İngiltere’de resim çektirmişiz. Resimdekilerle benim ne alakam var, yok. 80’lerin sonunda İngiltere’ye gitmişiz, herkes herkesle resim çektiriyor. Biz AK Parti hükümetleri olarak bir örgüt suç işlemeye başladıkları anda gerekli tedbirleri aldık. O zaman karşı çıktınız. Hiç kimse hükümetin politikalarını yargılayamaz”

“Adalet Bakanı’na sorun”

“Adil Öksüz’ü tanıyor musunuz? Bu soruyu çok ayıplıyorum. Emniyet, jandarma bana bağlı onu gözaltına alan biziz onu da Adalet Bakanlığı’na soracaksınız. Soruşturma açıldı bırakan hakimlerle ilgili. Birisi bırakıyor, sonra savcı itiraz ediyor, hakimler hakkında da soruşturma açıldı. Yargının serbest bıraktığını emniyet tutabilir mi? Ben de ne gördüm ne duydum ne de tanıyorum.

“Belki daha önemli işler yapıyorum”

“Yarın başka görevde oluruz. AKP bir davadır. Bu davada insanlar bir şey olmak için çalışmaz. Ben şu anda çok daha önemli işler yapıyorumdur belki de. Bizim literatürümüzde bir şey olmak yoktur, bir şey yapmak vardı. Partimiz için yapmamız gerekin yaparız.

“Fuat Avni Bulgaristan’a kaçtı” (“Fuat Avni havuzunda kimlerin olduğu tespit edildi mi?” sorusuna)

Fuat Avni sosyal medyada olan, kaç kez soruşturma açıldı gönderildi, tespit edilenler alındı edilmeyenler yurtıdışında belki başkaları da vardır tespit edilemeyenler, bu çok yönlü biliyorsunuz başka ülkelerden de yapılabiliyor; ancak zorlayarak bu kadar işletebiliyoruz. Fuat Avni basit bir sorudur, basit bir cevabı vardır. Bu bir kişi değil, bu kadar devlet bilgisini bir kişi vermiyor. İmamlarıyla alınıyor onların da bir kısmı içeride, bir kısmı da yakalanacak. Cihazları koyanlar tespit edildi hepsi içeride, ikisi de yurt dışında kaçmıştı. Girişimlerde bulunarak, Bulgaristan’a kaçmışlardı oardan bunlar alındı. Avrupa’da dolaşıyorlardı. Tespit edilenler alınıyor, daha tespit edilecek.”

“Kaos teklifi götürüyor”

Ala, komisyon çıkışında gazetecilere dikkat çeken bir açıklamada da bulundu. “FETÖ’cülerin PKK terör örgütüyle Kuzey Irak’ta görüştüğünü” söyleyen Ala, “FETÖ, PKK’ya Türkiye’yi kaosa sürükleme teklifini götürüyor” dedi.