Eczaneler mültecilere ilaç veremeyecek

TEB Genel Sekreteri Arman Üney, geçici koruma altındaki mültecilere eczanelerinden ilaç hizmetinin devam etmesi için AFAD başta olmak üzere, yetkililer nezdindeki tüm girişimlerinin karşılıksız kaldığını duyurdu.

Eczaneler mültecilere ilaç veremeyecek

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Arman Üney, geçici koruma altındaki mültecilere eczanelerinden ilaç hizmetinin devam etmesi için AFAD başta olmak üzere, yetkililer nezdindeki tüm girişimlerinin karşılıksız kaldığını duyurdu. “Ortada bir protokol yokken tek taraflı yürüttüğümüz ilaç hizmeti artık durma noktasına geldi” diyen Üney, 31 Mart’a kadar somut adım atılmaması durumunda Suriyeli mültecilere ilaç vermeyeceklerini açıkladı.

Protokol imzalansın

TEB Genel Merkezi’nde, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Mardin ve Mersin eczane odalarının temsilcilerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklama yapan Genel Sekreter Üney, AFAD ile protokol imzalanmadığını ve altı aydan bu yana eczacılara ödeme yapılmadığını bildirdi.

Mültecilere ilaç hizmetinin sürdürülebilmesi için protokol yapılmasının şart olduğunu belirten Üney, şunları söyledi:
“Protokol çerçevesinde mültecilere ilaç temini belirli kurallara bağlanmalı ve karşımızda tek bir muhatap olmalıdır. 31 Mart’a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde bu tarihten sonra mültecilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluk AFAD’a ait olacaktır. Ne büyük bir insanlık dramının ortasındaki yersiz-yurtsuz mülteciler, ne de sağlık sisteminin kilit taşı olan eczacıların büyük mağduriyetler yaşamaması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Yaklaşık 3 milyon reçete kontrol için bekletiliyor. TEB’in mültecilere ilaç hizmetinin tüm Türkiye’de aksamadan sürdürülebilmesi için tüm girişimlerimize rağmen, AFAD’ın sorumluluktan kaçan tavrı nedeniyle şimdiye kadar bir türlü protokol imzalanmamıştır. Eczacılar mağdur ediliyor. Ortada bir protokol yokken tek taraflı yürüttüğümüz ilaç hizmeti artık durma noktasına gelmiştir.”