Eczacılar Suriyelilere ilaç vermeyecek

Hatay Eczacılar Odası, 20 Haziran'a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde, bu tarihten sonra mültecilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluğun AFAD'a ait olacağını belirtti.

Eczacılar Suriyelilere ilaç vermeyecek

Hatay Eczacılar Odası, 20 Haziran’a kadar somut bir adım atılmadığı takdirde, bu tarihten sonra mültecilere ilaç temininde ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluğun AFAD’a ait olacağını belirtti.

“195 gündür ilaç ücretleri alınamıyor”

Hatay Eczacılar Odası Başkanı Sedat Aközcan, oda binasında yaptığı açıklamada, 195 gündür AFAD’tan ilaç ücretlerinin alınamadığını belirterek, “Suriye’de yaşanmakta olan savaş sonucu ülkemize sığınmış, sayıları 3 milyona ulaşan geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerden, ilimiz Hatay da kaotik bölgeye yakınlığı nedeniyle nasibini alarak, sayıları günden güne artan nüfusa ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Suriyeli misafirlerimize, ülkemize geldikleri günden bu yana kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti verdik. Bu kapsamda biz eczacılar bugüne kadar kendi payımıza düşen görevleri büyük bir özveriyle yerine getirmeye çalışmış; evlerinden, yurtlarından koparılmış, zor şartlar altında hayatlarını sürdüren bu insanlara desteği; vicdani, etik ve mesleki sorumluluğumuzun ve yemininin gereği olarak bir çok sorun ve sıkıntıya rağmen, fedakarca karşıladık. Ancak bugün geldiğimiz son süreçte 195 gündür reçetelerimizin karşılığını alamadığımız gibi tek yetkili ve sorumlu olan AFAD ile yaptığımız her türlü girişim ve görüşme sonuçsuz kalmıştır” dedi.

Eğer somut bir adım atılmazsa…

Oda Başkanı Aközcan, AFAD tarafından somut bir adım atılmazsa ilaç temininin kesileceğinin altını çizerek, “Eğer AFAD tarafından somut bir adım atılıp 195 günden beri verilen reçetelerin bedelleri ödenmediği takdirde, 20.06.2016 tarihinden itibaren mültecilere ilaç temini hizmetini yerine getiremeyeceğimizi üzülerek bildiriyoruz. Bu tarih itibariyle ortaya çıkacak sorunlarda bütün sorumluluğun AFAD’a ait olacağının altını çizmek isteriz. Büyük bir insanlık dramının ortasındaki yersiz yurtsuz mülteciler ve fedakarca ilaç ihtiyaçlarını şu ana kadar karşılayan biz eczacılar, daha büyük mağduriyetler yaşanmadan yetkilileri göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.