Economist: Erken seçim olursa HDP baraj altı

The Economist dergisi, ‘Türkiye Kürtlerinin umudu’ olarak tanımladığı HDP’nin köşeye sıkıştırılmış vaziyette olduğu yorumunu yaptı.

Economist: Erken seçim olursa HDP baraj altı

The Economist dergisi, ‘Türkiye Kürtlerinin umudu’ olarak tanımladığı HDP’nin köşeye sıkıştırılmış vaziyette olduğu yorumunu yaptı.

BBC Türkçe’de yer alan haberde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la yapılmış bir söyleşinin de yer aldığı haberin başlığı ‘Yıpratma savaşı.’

Kamuoyu araştırmalarının bir erken seçim olursa HDP’nin baraj altında kalacağını gösterdiği ifade edilen makalede, bunda en büyük payın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olduğu belirtilerek: “Erdoğan, yeniden Meclis’te çoğunluğu elde etmek için Türkleri bir daha sandığa götürdü. Kürt kentlerinde havan topları ve tanklarla militanlara saldırdı. Ana akım medyayı
HDP’ye kapadı ve Demirtaş da dahil olmak üzere vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırdı. HDP’nin 59 milletvekilinden en az 50’si, PKK’ya destekle suçlanıyor. Erdoğan, Türkiye’nin terör örgütü olarak nitelendirdiği, çok sayıda Kürdün ise ulusal davalarının bayraktarlığını yaptığını düşündüğü PKK’nın kökünü kurutma sözü verdi.” deniliyor.

 

‘HDP’nin de hataları oldu’

Demirtaş ise dergiye yaptığı açıklamada, ülkede ‘şiddet sarmalının iç savaşa dönüşme tehdidi olduğu’ uyarısında bulundu.
Demirtaş kendilerinin de gelinen noktada hataları olduğunu söyledi ve “İnsanlar kasabaları kimin yıktığını biliyor, ancak onları korumak parti olarak bizim görevimizdi” dedi. Demirtaş. HDP’nin, müzakere yoluyla çözüm yolunda çaba harcamaya devam edeceğini söyledi, ancak Erdoğan’la anlaşma ihtimalini dışladı. Makalede, yaşananlarda HDP’nin de sorumluluğu olduğu aktarılarak, “HDP, Türkiye’nin güneydoğusundaki kentlerde alanı PKK’yla bağlantılı militanlara bıraktı. Türkiye’nin batısındaki sempatizanlarından çoğunu partiden soğuttu” denildi.
Yalnız Cizre’de Şubat ayında 100’den fazla kişinin öldürüldüğünün belirtildiği makalede, vahşet iddialarının genç Kürtleri harekete geçirdiği iddia edildi ve dokunulmazlıkların kaldırılması eleştirildi:“HDP geçen yıl bazı yanlışlar yapmış da olsa, bu partiye oy vermiş ve onu Meclis’e sokmuş milyonlarca Kürdü oy hakkından mahrum etmek sadece her şeyin daha da kötüleşmesine yol açacaktır.”