Duterte Komünist isyancılara kabinede yer verecek

Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin galibi Rodrigo Duterte, komünist isyancılara kabinede yer vereceğini ve eyaletlere daha fazla yetki sağlayan anayasa değişikliğine gideceğini belirtti.

Duterte Komünist isyancılara kabinede yer verecek

Filipinler’de 9 Mayıs’ta düzenlenen devlet başkanı seçiminin galibi Rodrigo Duterte, komünist isyancılara kabinede yer vereceğini ve eyaletlere daha fazla yetki sağlayan anayasa değişikliğine gideceğini belirtti.

Komünist isyancıların, iş gücü konusunda Filipinler’deki en uyanık grup olduğuna dikkati çeken Duterte, grubun görevi kabul edeceğini ve büyük iş ve endüstri kuruluşlarının büyük olasılıkla bu hamleye karşı çıkacağını kaydetti.

Devlet başkanlığı yatını satıp, parasını askeri personel ve polis için tıbbı ekipman satın almakta kullanacağını söyleyen Duterte, ‘İnsanlar aç ve işsizken, kullanılmayan lüks bir gemiye sahip olmak ayıptır.’ dedi.

Duterte, ülkenin güneyinde yer alan Jolo Adası’ndaki Ebu Seyyaf militanlarını ortadan kaldıracak büyük bir askeri saldırı başlatacağını da sözlerine ekledi.

Rodrigo Duterte, Filipinler’de 2006’da kaldırılan idam cezasını, uyuşturucu kaçakçıları, silah kaçakçıları ve kurbanlarını öldüren tecavüzcü, soyguncu veya araba hırsızları için getirmek istediğini belirtmişti.

Diğer yandan, Duterte, geçen hafta bir televizyon kanalına verdiği demeçte, ülkenin en önemli sorunlarından biri olan adi suçlar ve yolsuzlukla mücadelenin ilk gündem maddeleri olduğunu söylemişti.

İşe emniyet genel müdürlüğünden başlayacağını belirten Duterte, ‘Polislerin kendilerine gelmesi lazım. Artık adam kaçırma, gasp ve uyuşturucu olmayacak.’ ifadelerine yer vermiş ve bu çerçevede polislerin maaşına zam yapılacağını duyurmuştu.

Mindanao’daki Davao kentinin belediye başkanlığını 22 yıldır yürüten 71 yaşındaki Duterte, 9 Mayıs’ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 38,55’ini alarak devlet başkanı seçilmişti. Duterte, 30 Haziran’da yemin ederek 6 yıllığına Filipinler’in devlet başkanı görevini üstlenecek.