Dünyada 46 milyon ‘modern köle’ var

45,8 milyon kişi zorla çalıştırılarak, fuhşa zorlanarak, borçlandırılarak ya da insan kaçakçılarının elinde yaşamını ‘modern köle’ olarak sürdürüyor.

Dünyada 46 milyon ‘modern köle’ var

Kölelik dünya çapında yasaklansa da Avustralya merkezli insan hakları örgütü Walk Free Foundation’ın Küresel Kölelik Endeksi’ne göre dünya çapında 45,8 milyon kişi zorla çalıştırılarak, fuhşa zorlanarak, borçlandırılarak ya da insan kaçakçılarının elinde yaşamını ‘modern köle’ olarak sürdürüyor.

167 ülkede yapılan araştırmaya göre, kölelik seneden seneye artıyor. Örgütün bir önceki raporunda, küresel düzeyde 35,8 milyon kişi köle hayatı yaşıyordu. Örgüt yetkilisi Andrew Forrest, artışın daha sağlıklı veriler elde edilmesinden ve zorunlu göçlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Araştırmanın yapıldığı 167 ülkenin tamamında kölelik şartları mevcut, ancak en yüksek rakamlar Hindistan’da. 1 milyar 300 milyon nüfuslu ülkede 18,4 milyon kişi köle hayatı yaşıyor. Nüfusa oranla köleliğin en yoğun olduğu ülke ise Kuzey Kore. Ülkede her 20 kişiden biri köle hayatı yaşıyor.

Kölelerin yarısından fazlası beş ülkede

2015 yılına ait endekse göre ‘modern köle’ olarak addedilenlerin üçte ikisi Asya ülkelerinde yaşıyor. Bu insanların yüzde 58’i Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan olmak üzere beş ülkede. ‘Modern köleliğe’ karşı önlem almayan ülkeler Kuzey Kore, İran, Eritre ve Ekvator Ginesi. En çok mücadele eden ülkeler Hollanda, ABD, Britanya, İsveç ve Avustralya.