Dünya iki gezegen mi?

ABD’deki California Üniversitesi, Dünya’nın 4.5 milyar yıl önce ‘Theia’ adlı bir gezegenle ‘kafa kafaya’ çarpışması sonucu bugünkü halini aldığını buldu. Çarpışmanın ortaya çıkardığı güç Dünya ve ‘Theia’nın birleşerek tek bir gezegene dönüşmesine neden oldu. Kopan bir parça gezegenin yörüngesine girerek Ay’ı oluşturdu. Theila teorisi 2014 yılında Alman bilimciler tarafından da gündeme getirilmişti. Ancak son bulgular... View Article

Dünya iki gezegen mi?

ABD’deki California Üniversitesi, Dünya’nın 4.5 milyar yıl önce ‘Theia’ adlı bir gezegenle ‘kafa kafaya’ çarpışması sonucu bugünkü halini aldığını buldu.

Çarpışmanın ortaya çıkardığı güç Dünya ve ‘Theia’nın birleşerek tek bir gezegene dönüşmesine neden oldu. Kopan bir parça gezegenin yörüngesine girerek Ay’ı oluşturdu. Theila teorisi 2014 yılında Alman bilimciler tarafından da gündeme getirilmişti. Ancak son bulgular Theia’nın cüce gezegen değil Mars büyüklüğünde, çarpışmanın da sıyırmadan ibaret olmadığını kanıtladı. Araştırmada Ay’dan getirilen taşlar Hawai ve Arizona’dan alınan volkanik kayalarla karşılaştırdı.  Buna göre Ay ve Dünya’ya ait iki grup taşta bulunan oksijen izotopları arasında hiçbir fark yok.