Dünden bugüne gericilik değişmiyor: Tecavüze uğrayan kadının orucu bozulmaz

Son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvaları ile ile gündeme sık sık gelen gericiliğin çirkin yüzü AKP iktidarının ilk günlerinde de bugünkünden farklı değildi.

Dünden bugüne gericilik değişmiyor: Tecavüze uğrayan kadının orucu bozulmaz

Son dönemde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvaları ile ile gündeme sık sık gelen gericiliğin çirkin yüzü AKP iktidarının ilk günlerinde de bugünkünden farklı değildi.

2002 yılından bir örnek gericiliğin nasıl akıl dışı ve ahlak dışı olduğunu bizlere gösterdiği gibi AKP’nin daha ilk günlerinde de tıpkı bugünkü gibi kadın düşmanı ve ahlaksız olduğunu gösteriyor. Gericilikle mücadele edilmediğinde veya mücadele “inanç özgürlüğü” gibi liberal safsatalarla sulandırıldığında gericilerden birinin diğerinden farkının olmayacağını anlamak için AKP iktidarı henüz 2 haftalık ve Recep Tayyip Erdoğan henüz Meclis’te bile değilken bir ilahiyat profesörünün anlattıklarına bakmak yeterli.

18 Kasım 2002 günü katıldığı bir söyleşide, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt, orucu nelerin bozmayacağı sorusunu cevaplarken, tecavüze uğrayan kadının da orucunun bozulmayacağını söylüyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Zümrüt, orucu bozmayacak etkenler arasında ‘‘tecavüzün de yer aldığını’’ belirterek böyle bir zorlama ilişkide ‘‘kadında kasıt aranamayacağını’’ söyleyip aklınca “kadını koruyor”. Prof. Zümrüt, ‘‘Çünkü Cenabı Hak, kişiyi bu durumdan sorumlu tutmamıştır. Dolayısıyla o mümine kardeşimiz, oruç ibadetini iftar vaktine kadar sürdürebilir. Böyle bir durumda oruç ibadetinin geçerli olduğunu, klasik İslam bilginleri yorumlamış ve hükmetmiştir’’ derken tecavüz gibi ağır bir suçun mağduruna esas olarak “tecavüzü boşver ibadet et” gibi akıl almaz bir tavsiyede bulunuyor.

Bosna-Hersek’teki savaş ortamı sırasında birçok oruçlu kadına tecavüz edildiğine işaret eden Prof. Zümrüt, “Orada da böyle bir zorlama ilişkiden dolayı orucun bozulmayacağı İslam bilginleri tarafından açıklanmıştır” diyor.