'Domuz gribi' ölümleri artarken Bakan "sakin olun" diyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 'sakin olun' diyor ama domuz gribi ölümleri artıyor.

'Domuz gribi' ölümleri artarken Bakan

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, domuz gribi teşhisiyle şu ana kadar 2 kişinin öldüğünü, domuz gribi ‘H1N1’ virüsünün etken olduğu ilave hastalıklardan dolayı vefat edenlerin içinde de ‘H1N1’ virüsü teşhisi konulan 12 vaka daha olduğunu belirtti. Ancak Bakan’ın hayatını kaybedenlere ilişkin verdiği sayının gerçeği yansıtmadığı düşünülüyor.

sms-saglik-bakani

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AKP’nin Afyonkarahisar Kampı’dan gazetecilerin soruları üzerine domuz gribi konusunda açıklama yaptı. ‘Panik yapmayın’ çağrısında bulunan Bakan Müezzinoğlu, “Şu an itibariyle domuz gribi teşhisiyle salt ölen vaka sayımız 2. Ama domuz gribi ‘H1N1’ virüsünün de etken olduğu ilave hastalıklarında olduğu böbrek yetmezliği, kardiyovasküler hastalıklar, immün sistem yetersizliği gibi, 65 yaşın üzerinde farklı sağlık sorunları olup da vefat eden içinde de ‘H1N1’ virüsü teşhisi koyduğumuz vaka sayısı ise 12. Vefat edenlerin tamamının ‘H1N1’ virüsünden ölmüş gibi kamuoyuna deklare etmek, paniğe sebep oluyor. Bu doğru değil” dedi.

Domuz gribi paniği askerde

Niğde nüfusuna kayıtlı er T. A, izinli olduğu sırada rahatsızlandı. Sağlık kontrolünü için gittiği hastaneden taburcu olduktan sonra birliğe dönmek için bindiği otobüste akşam saatlerinde rahatsızlanan A., Afşin İlçesi’nde Devlet Hastanesi’ne götürüldü.

Burada yapılan ilk tetkiklerinin ardından A., H1N1 virüsü şüphesiyle ambulansla Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’ne getirildi. Ay, burada karantinaya alındı. Terhisine 1 ay kaldığı öğrenilen T. A.’dan alınan numuneler Ankara’ya gönderildi.

İstanbul, Adıyaman ve Mardin’de domuz gribi ölümleri

Yurt genelinde bazı illerde görülen domuz gribi vakaları İstanbul’a sıçradı. Kartal’da 3 kişi domuz gribi tanısıyla tedavi altına alınırıken, Adıyaman ve Mardin’de tedavi gören 2 vatandaş ise hayatını kaybetti. 6 Ocak tarihinde Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne yüksek ateş ve nefes darlığı şikayetiyle gelen 46 yaşındaki Remziye T. adlı kadında domuz gribi belirtilerine rastlandı. Durumu ağır olan hasta yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınırken, tahliller Ankara’ya gönderildi.

Remziye T.’nin ardından 87 yaşındaki Mustafa C.A. da aynı şikayetle hastaneye başvurdu. Domuz gribi belirtileri görülen Mustafa C.A. da yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Aynı belirtilerle hastaneye gelen 44 yaşındaki Volkan B. ise yoğun bakımında yer olmadığı için başka hastaneye sevk edildi. Hastaneye 10 gün önce solunum yolları enfeksiyonu ve yüksek ateş şikayetiyle başvuran 57 yaşındaki Sabri Ö. ise önceki akşam hayatını kaybetti.

Öte yandan, domuz gribi belirtileriyle Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Sabri Ö.’nün önceki gün hayatını kaybetmesinin ardından aynı hastanede tedavi gören Remziye T. ve Mustafa C.A. da dün akşam saatlerinde hayatını kaybettiği açıklandı. Ölü sayısı 3’e yükselirken 44 yaşındaki Volkan B.’nin ise tedavisi devam ediyor.

Bu arada, Adıyaman’da yüksek ateş şikayetiyle 4 Ocak’ta hastaneye başvuran 47 yaşındaki Aysel Y. 5 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. Mardin’de ise domuz gribi şüphesiyle numune alınan 6 hastadan 2’sinde virüse rastlandığı bildirildi. Suriye uyruklu 39 yaşındaki Z.F. adlı kadının 4 Ocak’ta virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini, virüs tespit edilen diğer hastanın genel durumunun ise iyi olduğu açıklandı. Kahramanmaraş’ta da biri asker, biri 37 aylık hamile kadın olmak üzere toplam 6 kişi domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alındı.

Aksaray’da ise yüksek ateş şikayetiyle Devlet Hastanesine başvuran D.Y. (74) ve M.İ.T’nin(18) ilk muayenesinde H1N1 virüsünün neden olduğu domuz gribinin belirtileri görüldü. Bunun üzerine iki hasta gözlem altına alındı. Batman’da da aynı şüpheyle 4 vatandaş tedavi altına alındı. Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde ise bir hemşire domuz gribi şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.